Футбол Надвірнянщини

Міні-чат

НЕЗАБАРОМ

Чемпіонату Надвірнянського району з міні – футболу

Афіша

<

ТРК"Надвірна"

Хмарка тегів

дзюдо самбо шахи Чемпіонат області плавання волейбол бокс 2 ліга 1 ліга легка атлетика баскетбол 2008 Роман Гонтюк Руслан Струк ШШК Інтелект Делятин зелена Ланчин Струк Романенко Луців Зінчук Дутка Тимків Гаврилюк Галушка Михайлюк Харебава Попович Сандир Клюфінський Максимюк Вінтоняк Боднарук Сайко Семенюк Микитин Яковенко Говерла Цуцилів Пнів Середній Майдан Козловський Гонтюк Ільків пожар Остапюк Кретова Куницька Токарчук Першість області Кубок області Надвірна Паньків Ілитчук Губян Пилипяк Гуш чемпіонат України Радошинська Максимович Бойчук Надвірнянський коледж НТУ Поварчук БК НАДВІРНА Онуфрак Голоднюк Льовін Курчук Наливайко шашки район футбол Область Міні-футбол чемпіонат району історія футболу Надвірнянщини дівчата Сокіл Фитьків Прут Делятин Бескид Надвірна Битків кубок чемпіонів міст та районів обл ФК Зелена ФК Ланчин Завадський ФК Перерісль Білі Ослави Надвірняночка Мельничук ФК Битків фото Відео ФКБитків кубок району Пасічна Арсенал Тисменичани ФК Красна Нептун Заболотів ФК Обертин

Статистика

Онлайн всього: 1
Guests: 1
Користувачів: 0


на сайт заходили nrff

На стадіо району

інші спортивні події

Головна » 2010 » Березень » 11 » На рингу немає п’ятого кута, в якому можна заховатися
13:42
На рингу немає п’ятого кута, в якому можна заховатися


   Посада заступника начальника управління спорту облдержадміністрації довго була вакантною. І ось, можливо, дещо несподівано, торік 1 липня її зайняв молодий, енергійний, не без амбіцій, 32-річний Тарас Вінтоняк із Надвірни. У Прикарпатському національному університеті ім. В. Стефаника закінчив навчання на двох факультетах — фізичного виховання і спорту та  економічний (облік і аудит). Майстер спорту з боксу, неодноразовий переможець і призер чемпіонатів України та міжнародних турнірів. Тренер з боксу вищої категорії. До нинішньої чиновницької посади у Надвірні очолював боксерський клуб «Едельвейс» на базі СДЮШОР «Нафтохімік Прикарпаття». Хоча й досі улюблену справу не залишає, в неробочий час і надалі тренує своїх вихованців.

— Люди, займаючи певні посади, перед собою ставлять різні завдання. Одні, наприклад, тягнуться до кар’єрного зростання, інші хочуть щось добре зробити для загалу. А яка є ваша мета, пане Тарасе?

— Головна — це зміцнити спорт в різних напрямах й домогтися в області шанобливого ставлення до нього з боку людей. У найближчі роки наше Прикарпаття повинно звучати гордо і займати одне з призових місць у підгрупі. Власне, тенденція для такого зростання вже є. У 2009-му Івано-Франківщина вперше за свою історію в підгрупі посіла треті призові сходинки серед зимових видів спорту і на п’ятих літніх молодіжних іграх, котрі були основними в календарі профільного міністерства.

— Таким чином, ми доходимо до конкретики. Я розумію, що заступником начальника управління спорту ОДА ви стали відносно недавно і, напевно, важко давати детальний аналіз річної діяльності державної структури, але все-таки...

— Чому, врешті-решт, цього не зробити? Адже я не сидів склавши руки: і аналізував минуле, і брав участь у творенні сьогодення, і думав над виправленням помилок, і планував, дивився в майбутнє. Гляньмо на цифри і факти — на основні показники нашої діяльності.

У 2009-му підготовлено 29 майстрів спорту України, 187 кандидатів у майстри, четверо майстрів спорту міжнародного класу, один прикарпатець став заслуженим майстром спорту. У чемпіонатах, кубках Європи та світу, в інших міжнародних змаганнях наші земляки завоювали 49 нагород: 22 золоті, 11 срібних і 16 бронзових. У чемпіонатах і кубках України — 320 медалей: 98—115—107. Є досягнення і серед спортсменів-інвалідів. У суперництвах різних масштабів — 46 нагород: 20—15—11. На таких же рівнях непогані результати показували й ветерани спорту — 20: 8—8—4. Здобуто п’ять ліцензій для участі в XXI Зимових Олімпійських іграх і одну — в X Параолімпійських іграх.

В Івано-Франківську проведено другий чемпіонат Європи у кйокушинкай-карате з участю десяти європейських країн та Японії, на якому іванофранківці вибороли чотири нагороди — одну золоту, дві срібні, одну бронзову. На Вічевому майдані пройшла матчева зустріч з боксу між збірними України та Австралії під гаслом «Спорт проти наркотиків», в Коломиї — четвертий Міжнародний турнір з боксу  «Бокс проти наркотиків», у липні — всеукраїнські змагання зі стрибків на лижах з трампліна «Кубок Гуцульщини», а в серпні — «Кубок Карпат». і це далеко не все, перелік республіканських та обласних заходів, організованих для багатьох категорій населення управлінням і відомствами зайняв би велику газетну площу.

— Для області завжди болючою була проблема матеріально-технічного забезпечення спорту. Як торік вона вирішувалася? Власне, на екранах телебачення часто ми бачили голову ОДА Миколу Палійчука, котрий відкривав майданчики із синтетичним покриттям...

— Наразі впродовж року їх облаштовано 19. У Калуші завершено будівництво спортивної споруди зі штучним льодовим покриттям, тут також зведено скейт-байк-парк і проведено капітальний ремонт місцевого басейну «Посейдон». У Поляниці Яремчанської міської ради здійснено реконструкцію шкільного нестандартного басейну і став до ладу плавальний басейн на 25 метрів, у Добровлянській ЗШ Калуського району — спортивна зала розміром 26х9, у Галичі — реконструйовано міську котельню та облаштовано спортзалу. Здійснюється будівництво спорткомплексу в с. Олеші на Тлумаччині, у стадії будівництва стадіон на 1 500 місць у селі Угринові Тисменицького району. У селі Вільшанці цього району виконано роботи з реконструкції зали для занять з різних видів боротьби, в Івано-Франківську відкрито спортивну залу для розвитку кйокушинкай-карате. У квітні проведено місячник з ремонту площинних спортивних споруд під гаслом «Спорт для всіх — спільна турбота», приведено в належний стан понад 600 майданчиків, районам і містам області безкоштовно передано 100 столів для занять настільним тенісом.

— Погодьтеся, що ми ведемо мову лише про невеликі об’єкти, а щось масштабніше чомусь залишається поза увагою.

— А звідки на це брати кошти? Та й великі споруди, збудовані ще в 70-80 роках, які стали нині непридатними для використання, немає за що довести до ладу. У бюджетах районів і міст гроші передбачено здебільшого на зарплати працівникам. А решта — на забезпечення навчально-тренувального процесу, придбання спортінвентарю, обладнання і форми, зокрема для ДЮСШ. Тому управління домагатиметься значного збільшення бюджету на нинішній рік. Тим паче, що в 2010-му відбуватимуться олімпійські ігри серед молоді до 18 років з літніх та зимових видів  спорту, і якраз потрібна насамперед велика фінансова допомога для підготовки спортсменів у дитячо-юнацьких спортивних школах.

— Якось так виходить, що останнім часом начальниками управлінь спорту ОДА та їх заступниками стають боксери і тренери з боксу, навіть жартують з такого приводу. Невже люди вашого виду спорту є найкращими організаторами спортивно-масових заходів в області?

— Чому бокс? Так складається доля, як кажуть, робочі місця не вибирають. Втім, боксери — це люди, які завжди всього добиваються. Коли ти ступаєш на ринг і віч-на-віч зі своїм суперником, — п’ятого кута не бачиш. Є тільки чотири. Нікуди заховатися, тож, мабуть, ми активніші за представників інших видів спорту. Звичайно, я ставлюся з повагою до всіх, а щоб завершити дражливу тему, скажу: відповідні рішення приймають керівники області і призначають на відповідні посади людей, які хочуть продуктивно працювати й добиватися високих результатів.

— Заодно про розвиток боксу на Прикарпатті. Є думка, що його сьогодні загнали в глухий кут.

— У 2000 і 2004 роках у збірній України, яка відбувала на Олімпіади до Сіднею і до Афін, було одного разу три, а другого — два представники від нашої області. І бокс був одним із провідних видів на Івано-Франківщині. Мені здається, тоді було допущено стратегічну помилку з боку тренерів, бо вони всю увагу скеровували на розвиток тільки дорослого спорту. А діти, молодь перебували, якщо так можна сказати, поза грою. І коли дорослі завершили свою кар’єру, утворився певний вакуум, бокс опинився в «ямі».

Навпаки, нині  плідно працює федерація, всі тренери згуртувалися навколо однієї мети — за короткий проміжок часу добитися високих результатів. Для цього залучають не лише бюджетні кошти, а й спонсорські, що немаловажно. Вважаю, що бокс ось-ось «вистрілить» ще краще, ніж було на початку 2000 року. Та й тепер у збірній України вже є троє представників з Прикарпаття — Руслан Струк, Михайло Селиванов і Арсен Різун — кандидатів на поїздку на чемпіонат світу в Азербайджані, де розігруватимуть ліцензії на Олімпіські ігри серед молоді.

— Щоб завершити нашу розмову на мажорній ноті, скажіть, будь ласка, скільки ви, працюючи тренером, підготували боксерів високого класу?

— За вісім років — п’ять майстрів спорту і 31 кандидата в майстри. Руслан Струк — призер чемпіонату Європи серед кадетів, Назар Кв’ятко — неодноразовий призер чемпіонату України і міжнародних турнірів.


Богдан БІЛЕЦЬКИЙ


газета "Галичина"
Переглядів: 1020 | Додав: nrff | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

інші мови

Форма входу

sport.if.ua

Пошук

Календар

«  Березень 2010  »
НдMoTuWeThFrSa
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Цікаве

1

партнери

Друзі сайту

Футбол Івано-Франківщини border= Ураган Ів-Фр border= Городенківська РФФ Галицький футбол Нафтохімік-ДЮСШ №3 border= ЖФК Британський Футбол українською Офіційний сайт футбольного клубу ФК -->

футбол юа

Архів записів