Футбол Надвірнянщини

Міні-чат

НЕЗАБАРОМ

Чемпіонату Надвірнянського району з міні – футболу

Афіша

<

ТРК"Надвірна"

Хмарка тегів

дзюдо самбо шахи Чемпіонат області плавання волейбол бокс 2 ліга 1 ліга легка атлетика баскетбол 2008 Роман Гонтюк Руслан Струк ШШК Інтелект Делятин зелена Ланчин Струк Романенко Луців Зінчук Дутка Тимків Гаврилюк Галушка Михайлюк Харебава Попович Сандир Клюфінський Максимюк Вінтоняк Боднарук Сайко Семенюк Микитин Яковенко Говерла Цуцилів Пнів Середній Майдан Козловський Гонтюк Ільків пожар Остапюк Кретова Куницька Токарчук Першість області Кубок області Надвірна Паньків Ілитчук Губян Пилипяк Гуш чемпіонат України Радошинська Максимович Бойчук Надвірнянський коледж НТУ Поварчук БК НАДВІРНА Онуфрак Голоднюк Льовін Курчук Наливайко шашки район футбол Область Міні-футбол чемпіонат району історія футболу Надвірнянщини дівчата Сокіл Фитьків Прут Делятин Бескид Надвірна Битків кубок чемпіонів міст та районів обл ФК Зелена ФК Ланчин Завадський ФК Перерісль Білі Ослави Надвірняночка Мельничук ФК Битків фото Відео ФКБитків кубок району Пасічна Арсенал Тисменичани ФК Красна Нептун Заболотів ФК Обертин

Статистика

Онлайн всього: 1
Guests: 1
Користувачів: 0


на сайт заходили

На стадіо району

Головна » 2016 » Лютий » 17 » Розмова про місцевий футбол – вічна тема.
14:17
Розмова про місцевий футбол – вічна тема.
Доброго дня шановні читачі соціальних мереж!

Нинішній чемпіонат Надвірнянського району з футболу у кількісному складі, порівняно з минулорічними першостями, по представництву територіальних (сільських та селищних) футбольних колективів суттєво зменшився у обидвох лігах. І цьогорічна першість за попередньою інформацією отриманою від сусідніх населених пунктів – зовсім не позитивна.
Після досить тривалого міжсезоння (зимових канікул) повинен стартувати новий футбольний сезон Надвірнянського району з футболу – 2016 року, швидше за все він почнеться із якогось кубка (колись був «Пролісок» або «Небесна сотня»).
Стосовно чемпіонату, то як і минулих років, планують його провести у двох лігах – першій та другій. Але формат офіційно не затверджений, чи то другу лігу буде поділено на групи (перша-друга, захід-схід), чи то традиційного формату поки що все це тільки чутки, але все ж таки дані чутки грунтуються на тому що я і хотів Вам донести, отож не будемо ходити довкола та перейдемо до головного – проблемного питання сільського футбольного сьогодення.
Порівнюючи із минулорічними чемпіонатами представництво, територіальних (сільських та селищних) футбольних колективів, суттєво зменшилося в обидвох лігах – що надзвичайно пригнічує. Візьмемо для прикладу недалеку статистику, а саме із 2010 року і до сьогодні. Отож із 2010 року районний чемпіонат в 2015 році недорахувався трьох команд: «Рокита» (с.Білі Ослави), «Карпати» (с.Цуцилів), а також не змогла завершити чемпіонат ФК Красна. Також більшість футбольних команд грають без юніорів, а це молоді хлопці-діти, віком до 18 років, для прикладу в другій лізі чемпіонату не завершили чемпіонат дві команди юнаків («Страгора» с.Стримба та «Темп» с.Молодків) і це ще не враховуючи, що ФК«Лоєва» взагалі не заявила на чемпіонат юнаків, до слова всі вже майже забули про команду Верхнього майдана, яка систематично виступала в чемпіонаті.
У першій лізі справи трохи кращі, там обійшлось без великих втрат, от тільки ФК Красна завершила чемпіонат не дігравши його до кінця. Про те не слід забувати що не так давно НРФФ (Надвірнянська районна федерація футболу) зменшила кількість команд в першій лізі до 10 команд із традиційного, в останні роки для Надвірнянщини, числа 12.
Дивним є те, що відповідно до офіційної інформації із відомого всім інтернет ресурсу «Вікіпедія» у Надвірнянському районі 47 населених пунктів, із них три команди грають, а точніше сказати то «приймають участь» в обласному чемпіонаті області – ФК «Бескид» (м.Надвірна), ФК «Прут» (Делятин) та ФК «Битків» і це єдині команди в яких справи ідуть ще більш-менш позитивно. Із цього випливає що 3-и команди грають в обласному чемпіонаті, 10-ть (вже врахуємо тут ФК Красна) – в першій лізі, і 12-ть в другій лізі, але є ще такий фактор, як те що с.Битків має в своєму розпорядженні 2-і команди і тому в загальному виходить, що футболом можуть насолоджуватися тільки 24-и населених пункти із 47-ми, а тут потрібно вже задуматись чим в цій ситуації займаються наші доблесні Органи місцевого самоврядування (сільські, селищні, міські, районні ради), Відділ у справах сім'ї, молоді та спорту та не забуваймо і про Надвірнянську районну федерацію футболу, чиїх прямі завдання є розвиток молоді їх фізичної культури і спорту на теренах нашого краю.
Не радує також і той фактор, що не враховуючи повну відсутність підтримки зі сторони можновладців молодь не бачить підтримки і зі сторони дирекції деяких освітніх закладів, які нагло забороняють користуватися спортивними залами і спортивними майданчиками аргументуючи це тим, що вони призначені для використання тільки: «учнями відповідних закладів і тільки під час спеціально відведеного на те часу (уроки, пари і тд.)». Також слід зазначити, що в кожному населеному пункті, навіть великому по розміру, відсутні шляхи розвитку дітей та молоді, адже повністю фактично відсутні свого роду гуртки-секції: футболу, баскетболу, настільного тенісу, тринажерні зали, та навіть шашки, шахмати, і це не враховуючи новітні як для України види спорту.
Повернемось до теми футболу, а саме не радує і той факт, що причиною, зникнення з футбольної карти Надвірнянщини, територіальних (сільських та селищних) футбольних колективів, як і завше, банальна — відсутність, або ж небажання спонсорів та меценатів вкладати кошти в спорт, та футбольні колективи зокрема. Цікаво, чому ж вони в минулому спонсорували футбольні колективи, а тепер вже цього не хочуть? Можна, тільки здогадуватись, що відповідь на це запитання — у політичній доцільності, та особистій вигоді.
Всі можливі вибори вже позаду, тож прихильність влади до спорту вже непотрібна, а з нею й потреба вкладати кошти у спорт, зокрема футбол.
Відсутність в маленьких селах грошей на футбол цілком зрозуміла, а от відсутність футбольних спонсорів у великих селах та селищах нашого краю просто мене шокує, адже враховуючи те що в наших краях досить багаті села, але що правда всі постійно жаліються на відсутність грошей, а ще дуже цікава і надзвичайно завчена фраза Голів сільських та селищних рад на просте і надзвичайно болюче питання народу: «Чому немає футболу в селі?» єдина фраза у всіх без виключення - «У нас, немає грошей!!!» Коли ж вже нарешті Вони всі «нажеруться» і почнуть витрачати гроші за призначенням?! Але це вже із кожним роком все більше схоже на фантастику, окрім цих фактів, серед сотні інших проблем хотілося б виділити і той фактор, що не докладаючи жодних зусиль можновладці звинувачують молодь у відсутності спорту (футболу) мотивучи це тим що: «Вони краще проп’ють гроші, вони краще питимуть гулятимуть цілими ночами, а не займатимуться спортом!» от Вам і аргумент, про ти якого мені хотілося б задати питання до них самих: - «Дорогі наші можновладці і люди які реально мають гроші, чому ви сидите і як то кажуть в народі «ляси точите»??? – Чому ви не спробуєте самі чи із друзями взятися за футбол??? – Думаю опір ви можете зустріти тільки зі сторони влади, тому що я щиро вірю в те що кожен житель села, чи селища чим зможе Вас підтримає». А от тоді хіба Вам не буде приємно піти в неділеньку чи будь який інший день подивитись як грають у футбол, баскетбол, волейбол - Ваші сини, племінники, похресники, сусіди чи ви самі не хочете оздоровитись, пробігтись, отримати заряд адреналіну та ниску позитивних емоцій??? Але ж ні то треба відговорюватись: «Чого то я маю робити, а не хтось інший?» тим самим тікаючи від проблеми і так робить більшість.
Ось таким чином, Ви самі вбиваєте любов до футболу і спорту в своїх дітях! Для чого було робити своєрідну показуху? Адже сільській команді на той сезон достатньо для неї буле забезпечити її транспортом і внеском для «заявки на турнір», тоді й стимул для дітей буде. Причому під вивіскою ремонту шкіл садіків і тд. нагло красти гроші зі спорту, аргументучи це тим що від футболу немає ніякої користі, так адже краще списати «гроші» а діти нехай шляються по вулицях.
Розмова про місцевий футбол – вічна тема. А тому на зміну пустим словам, прошу Вас всіх, перейти до рішучих дій, адже навіть українські прислів’я вказують на те, що «Не той господар землі, що по ній броде, а той, хто на ній за плугом ходе».


Джерело: [А.Нархіст]

fc_lanchyn
Переглядів: 783 | Додав: nrff | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

інші мови

Форма входу

sport.if.ua

Пошук

Календар

«  Лютий 2016  »
НдMoTuWeThFrSa
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
2829

Цікаве

1

партнери

Друзі сайту

Футбол Івано-Франківщини border= Ураган Ів-Фр border= Городенківська РФФ Галицький футбол Нафтохімік-ДЮСШ №3 border= ЖФК Британський Футбол українською Офіційний сайт футбольного клубу ФК -->

футбол юа

Архів записів