Футбол Надвірнянщини

Міні-чат

НЕЗАБАРОМ

Чемпіонату Надвірнянського району з міні – футболу

Афіша

<

ТРК"Надвірна"

Хмарка тегів

дзюдо самбо шахи Чемпіонат області плавання волейбол бокс 2 ліга 1 ліга легка атлетика баскетбол 2008 Роман Гонтюк Руслан Струк ШШК Інтелект Делятин зелена Ланчин Струк Романенко Луців Зінчук Дутка Тимків Гаврилюк Галушка Михайлюк Харебава Попович Сандир Клюфінський Максимюк Вінтоняк Боднарук Сайко Семенюк Микитин Яковенко Говерла Цуцилів Пнів Середній Майдан Козловський Гонтюк Ільків пожар Остапюк Кретова Куницька Токарчук Першість області Кубок області Надвірна Паньків Ілитчук Губян Пилипяк Гуш чемпіонат України Радошинська Максимович Бойчук Надвірнянський коледж НТУ Поварчук БК НАДВІРНА Онуфрак Голоднюк Льовін Курчук Наливайко шашки район футбол Область Міні-футбол чемпіонат району історія футболу Надвірнянщини дівчата Сокіл Фитьків Прут Делятин Бескид Надвірна Битків кубок чемпіонів міст та районів обл ФК Зелена ФК Ланчин Завадський ФК Перерісль Білі Ослави Надвірняночка Мельничук ФК Битків фото Відео ФКБитків кубок району Пасічна Арсенал Тисменичани ФК Красна Нептун Заболотів ФК Обертин

Статистика

Онлайн всього: 5
Guests: 5
Користувачів: 0


на сайт заходили

На стадіо району

Головна » 2012 » Лютий » 16 » Пластик замість дерева.Про стадіо Прикарпаття
11:34
Пластик замість дерева.Про стадіо Прикарпаття
Одразу зауважимо, ми враховували винятково «нові» глядацькі місця. Декотрі з арен реконструйовано частково. Через це наразі пасуть задніх калуський стадіон «Хімік» чи надвірнянський «Нафтовик». У наведеній таблиці також не враховані окремі сільські арени, котрі мають по кількадесят місць.
Ми намагалися бути максимально точними при підрахунках, однак щодо окремих стадіонів все-таки змушені оперувати наближеними даними.
Лідером рейтингу цілком прогнозовано став стадіон «Рух» в обласному центрі – майже 6,5 тис. місць. За ним йдуть три спорткомплекси, що нараховують від 2 до 3 тисяч – бурштинський «Енергетик», долинський «Нафтовик» та коломийська «Юність». Позначку в 1 000 місць перетнули стадіони в Рогатині, Городенці і Тлумачі.
Незабаром перелік арен-тисячників, мабуть, поповнить тисменицький «Хутровик». Посприяти цьому має кругла дата в житті містечка хутровиків – йому виповнюється 950 років. Наразі ж Тисмениця залишилася єдиним райцентром, що не реконструював свою спортивну арену.

Стадіони області з найбільшою кількістю індивідуальних глядацьких місць

Місткість    Стадіон        Населений пункт
6 650     «Рух»             Івано-Франківськ
2 740     «Енергетик»         Бурштин
2 664     «Нафтовик»         Долина
2 224     «Юність»         Коломия
1 688     «Техно-Центр»     Рогатин
1 600     «Колос»         Городенка
1 496     «Колос»         Тлумач
900        «Колос»        Турка (Коломийський р-н)
867         «Хімік»             Калуш
800         «Колос»         Рожнятів
750         «Колос»         Косів
732         «Карпати»         Яремче
700         «Нафтовик»         Надвірна
700         ім. Шая               Королівка (Коломийський р-н) 
650         «Колос»         Снятин
560         «Карпати»         Брошнів-Осада
500         ім. Поворозника     Богородчани
500         с. Вербовець         (Косівський р-н)
450         «Авангард»         Кути
400        «Юність»        Сваричів (Рожнятівський р-н)
250        «Юність»         Тужилів (Калуський р-н)
342         «Гірка»             Івано-Франківськ
320         «Колос»         Галич
250        «Наука»         Івано-Франківськ
250        «Цементник»         Ямниця
Примітка. До таблиці не включені стадіони ім. Героїв-пожежників та ОДЮСШ в Івано-Франківську, на яких не проводяться футбольні матчі, а також стадіони з незначною кількістю місць.


Найбільші футбольні арени Івано-Франківщини

6 650
«Рух» Івано-Франківськ
Відкритий - 1908-09 рр.

«Рух» – одна з найстаріших арен України. До Другої світової війни стадіон належав міській Касі Ощадності, опісля і аж до 1980 р. – товариству «Спартак». У 1981 р. споруда перейшла на баланс заводу «Позитрон» і отримала назву «Кристал» (за іменем заводського спортклубу), з початку 1990-х – комунальна власність міста. По завершенні реконструкції, яка триває вже чверть століття, стадіон вміщуватиме 20 653 глядачі.

2 740
«Енергетик» Бурштин
Відкритий - 1976 р.

Попри те, що бурштинський спорткомплекс торік відсвяткував своє 35-річчя, він є одним з наймолодших у регіоні. Раніше футбольні баталії у містечку відбувалися на березі річки Гнила Липа. Однак із вводом в дію Бурштинської ТЕС ця місцина опинилася на дні водосховища, панорама якого відкривається з трибун арени.  

2 664
«Нафтовик» Долина
Відкритий - 1973 р.

Долинська арена будувалася у 1969-73 рр. на тодішній міській околиці. Раніше футболістам слугував стадіон у старій частині міста, зведений ще у 1936 році. Він також іменувався «Нафтовиком» й досі перебуває у «робочому стані».

Охололі чаші
Стадіони Івано-Франківщини зрідка заповнюються вщерть.


Часи, коли стадіони, наче магнітом вабили щотижня тисячі глядачів, давно канули в лету. Тож популярний колись вираз «на трибунах яблуку ніде впасти» теперішнє покоління журналістів практично не вживає. Сучасні спортивні арени заповнюються вряди-годи. І все ж вони були, є і, сподіваємось, надалі будуть своєрідними візитівками населених пунктів.

Дві закопані жердини, з’єднані поперечкою. На відстані ста метрів ще одна така конструкція. Довкола невеличкий рівчак або сяк-так проведена лінія з піску чи тирси. Так починалася історія чи не кожного прикарпатського стадіону. Хто був першим, нині встановити неможливо. Та відомо, що дві арени Івано-Франківщини вже перетнули поважний рубіж у сто років – «Рух» в обласному центрі (перша назва – боїско Каси Ощадности) та коломийська «Юність» («Сокіл»). Відомості про проведення тут «футбальових змагань» датовані ще 1909 роком.
У 1914-му було відкрито стадіон «Наука» (тоді «Сокіл»). На його схилах розмістилися імпровізовані трибуни, поруч з футбольним полем були облаштовані легкоатлетичні сектори. 1914 роком датовано й перший футбольний матч у Калуші, що пройшов на березі Сівки. Подальшому розвою спорту завадили воєнні дії, що на теренах нашого краю тривали з невеликими перервами з 1914 до 1920 року. 
Першим стадіоном у сучасному розумінні стала інша арена – 49-го піхотного полку у Коломиї. Вона постала у 1924-25 рр. Споруда вражала своїми розмірами: футбольний газон відповідав би вимогам навіть ХХІ сторіччя, бігові доріжки мали достатню протяжність та правильний овал, від негоди глядачів захищала крита трибуна. Стадіон було зруйновано восени 1939-го, коли на ньому стали табором червонозоряні танки.
До прикладу, в обласному центрі трибуна для глядачів з великими труднощами була відкрита лише у вересні 1927-го, а бігові доріжки з’явилися ще пізніше. Варто зауважити, що вхід на стадіони був платним. Квитки для членів клубу-господаря були дешевшими, аніж для пересічних мешканців. Знижки були передбачені також для військових. Що цікаво, вартість квитка залежала від чину – рядові платили менше за офіцерів. Спершу на стадіонах не було навіть лавок, тож для поважних персон виносили розкладні стільці.
Найбільш цікаві матчі збирали пристойну, як на той час, аудиторію. Приміром, у 1931 році поєдинок віденського «Гакоаху» у Станиславові відвідало 3 000 глядачів, а в Коломиї – 1 500. Тоді ж домашній матч надвірнянської «Бистриці» проти команди з Рахова (на той час - Чехословаччина) зібрав 600 вболівальників.
До середини минулого століття майже всі споруди на стадіонах були виконані з дерева. І лише потім вони поступово були замінені залізобетонними конструкціями. В радянські часи навіть матчі обласного чемпіонату збирали переповнені арени. Тепер аншлаги – рідкість, хоча вхід на стадіони майже всюди є вільним. Власне з цієї причини в протоколи матчів вносять лише приблизні (найчастіше – завищені) дані щодо кількості глядачів.
Якщо оперувати офіційними даними, то рекорд відвідуваності прикарпатських арен було встановлено 27 вересня 1973 року. На матч івано-франківського «Спартака» проти кишинівського «Ністру» прийшли 15 600 глядачів! Дещо менше вболівальників були присутні на матчах з ярославським «Шинником» (15 300) і одеським «Чорноморцем» (15 100). Нагадаємо, що в 1973-му «червоно-білі» дебютували у першій лізі чемпіонату СРСР.
За часів незалежності найбільший інтерес викликали матчі «Прикарпаття» з київським «Динамо». Тричі – у 1992, 1995 і 1996 рр. у протоколи вносили число «15 000» (зауважте, ці матчі відбувалися на «Електроні», офіційна місткість якого вдвічі менша), а в 1997-му – 19 000 при офіційній місткості «Руху» 14 500. А от після кубкового протистояння «Спартака» з «Динамо» в 2005-му, коли стадіон також був переповненим, вирішили не виходити за «рамки дозволеного» – 14 000. Щодо протистоянь у нижчих дивізіонах, то тут пальму першості  утримує друголігова дуель калуського «Хіміка» і тисменицького «Хутровика» – 7 000 глядачів.
Сторінку підготував Володимир ГОРОЩАК

"Західний кур"єр"
Переглядів: 1129 | Додав: nrff | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

інші мови

Форма входу

sport.if.ua

Пошук

Календар

«  Лютий 2012  »
НдMoTuWeThFrSa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829

Цікаве

1

партнери

Друзі сайту

Футбол Івано-Франківщини border= Ураган Ів-Фр border= Городенківська РФФ Галицький футбол Нафтохімік-ДЮСШ №3 border= ЖФК Британський Футбол українською Офіційний сайт футбольного клубу ФК -->

футбол юа

Архів записів