Футбол Надвірнянщини

Міні-чат

НЕЗАБАРОМ

Чемпіонату Надвірнянського району з міні – футболу

Афіша

<

ТРК"Надвірна"

Хмарка тегів

дзюдо самбо шахи Чемпіонат області плавання волейбол бокс 2 ліга 1 ліга легка атлетика баскетбол 2008 Роман Гонтюк Руслан Струк ШШК Інтелект Делятин зелена Ланчин Струк Романенко Луців Зінчук Дутка Тимків Гаврилюк Галушка Михайлюк Харебава Попович Сандир Клюфінський Максимюк Вінтоняк Боднарук Сайко Семенюк Микитин Яковенко Говерла Цуцилів Пнів Середній Майдан Козловський Гонтюк Ільків пожар Остапюк Кретова Куницька Токарчук Першість області Кубок області Надвірна Паньків Ілитчук Губян Пилипяк Гуш чемпіонат України Радошинська Максимович Бойчук Надвірнянський коледж НТУ Поварчук БК НАДВІРНА Онуфрак Голоднюк Льовін Курчук Наливайко шашки район футбол Область Міні-футбол чемпіонат району історія футболу Надвірнянщини дівчата Сокіл Фитьків Прут Делятин Бескид Надвірна Битків кубок чемпіонів міст та районів обл ФК Зелена ФК Ланчин Завадський ФК Перерісль Білі Ослави Надвірняночка Мельничук ФК Битків фото Відео ФКБитків кубок району Пасічна Арсенал Тисменичани ФК Красна Нептун Заболотів ФК Обертин

Статистика

Онлайн всього: 1
Guests: 1
Користувачів: 0


на сайт заходили nrff

На стадіо району

Головна » 2020 » Травень » 18 » Хроніки футболу Надвірнянщини. 1942 рік
19:30
Хроніки футболу Надвірнянщини. 1942 рік

З цікавого ...В газеті "Львівські вісті" (№64 від 24 березня 1942 року) в статті "Серед гір Надвірнянщини" зазначили:
"...Повіт під національним оглядом чисто український. Переведена Пов.Союзом статистика налічує 88124 мешканців (без Надвірної), в тім числі українців 78830 (89,3%), поляків 6970 (8%), євреїв 2083(2,4%), інших 241 (0,3%).Місто Надвірна має 9145 мешканців, у тім числі українців - 3962 (43,3%),поляків  2697 (29,5%), євреїв - 2486 (27%),інших 0,2%."

26 травня надвірнянці приймали в себе УСК"Хортиця" з Крихівців. Після першого тайму господарі мінімально вигравали з рахунком 1:0. Але в другому таймі гості зуміли забити чотири голи, на що надвірнянська команда зуміла відповісти тільки двома. Підсумковий результат - 3:4 на користь "Хортиці".

СПОРТОВІ ВІСТІ ("Львівські вісті"№122 від 5 червня 1942 року)
"Спорт у Станиславові"
"Спортове життя у Станиславові розгортається щораз краще.Вже досі можна нарахувати в окрузі 10 діяльних клюбів. Інші клюби ще у стані організації. Всі клюби зорганізовані в Референтурі Тіловиховання - при Українському Окружному Комітеті.
В неділю, 7 червня, перед початком весняних змагань за першенство копаного мяча, відбудеться у Станиславові блискавковий турнір за нагороду Українського Окружного Комітету. Перед полуднем гратимуть всі клюби, поділені на дві групи.Пополудні гратимуть чотири дружини фінал. Дружини, що зайняли рано у своїх групах треті місця, гратимуть пополудні між собою за п'яте місце.     
В неділю, 14 червня ц.р. починає Станиславів окружні змагання на першенство в копаному мячі.До першенства стане 10 клюбів, які гратимуть в одній групі. Участь у першенствах братимуть такі товариства:Буйтур,Черник,Заграва всі зі Станиславова, Вихор (Ямниця), Хортиця (Крехівці), Чайка (Пасічна), Пробій (Павелче), Бескид (Надвірна), Прут (Делятин), Богун (Отинія).
Крім цієї групи буде створена друга група, в яку ввійде мабуть 9 клюбів, що не вспіли впору покінчити своєї організаційної роботи та зголоситися до першенства. До цієї групи ввійдуть клюби Богородчан, Маріямполя, Єзуполя, Галича, Товмача та інших."


"Станиславівське слово" (№54 від 7 червня 1942 року) в рубриці "ЗІ СПОРТУ" інформувало докладніше:
"ТУРНІР КОПАНОГО МЯЧА"
Як довідуємося,Референтура Тіловиховання при УОК в Станиславові підготовляє перший сімковий турнір за перехідну нагороду. В турнірі, який відбудеться в неділю 7-го червня ц.р. беруть участь всі клюби Станиславівської округи, що зголосили свої дружини копаного мяча до розигровок за першість округи у всіх клясах. Кожний клюб зобовязаний виставити одну дружину, зложену щонайменше з 7-ох змагунів, а найбільше 10-ох, враховуючи й запасного воротаря.  В грі бере участь 7 змагунів, а саме воротар, 2 оборонці, 1 помічник, 3 напасники;дружини  діляться на групи по 5 дружин кожна. Поділу доконує Субреферат копаного мяча, а затверджує Спортовий Референт. В групах грають за системою кожна з кожною. Про черговість у табелі рішає кількість добутих точок, а на случай рівності точок – відношення воріт. У випадку коли 3, чи більше дружин осягнули одинакову кількість точок і різне відношення воріт, рішає про черговість жереб. Дружини округи поділяються на слідуючі 2 групи: Перша група:»Заграва»-Станиславів, «Черник» -Станиславів, «Вихор»-Ямниця, «Прут»-Делятин, «Чайка»-Пасічна. Друга група:»Буй-Тур» -Станиславів, «Хортиця»-Крехівці,»Бескид»-Надвірна, «Богун»-Отинія і «Пробій»-Павелче. Переможець одержує перехідну нагороду, яку задержує до слідуючого року. Дальших чотири дружини одержують дипломи."

"Станиславівське слово" (№57 від 14 червня 1942 року) в рубриці "ЗІ СПОРТУ" про результати "сімкового" турніру:
"В неділю 7-го ц.р. відбувся в Станиславові перший сімковий турнір, вякому взяли участь всі клюби Станиславівської округи. Турнір відбувся на двох грищах , а саме рано на грищі  «Буй-Тур»-а і «Заграви», а фінал на грищі «Буй-Тур»а. До фіналу станули : «Буй-Тур» (Станиславів), «Заграва» (Станиславів-Гірка), «Вихор» (Ямниця), «Черник» (Станиславів-Княгинин), «Бескид» (Надвірна) і «Хортиця» (Крехівці).
… Вислід після турніру представляється так:
І місце-«Буй-Тур»
ІІ місце-«Заграва»
ІІІ місце-«Бескид»
ІVмісце-«Черник»
Зі спортового бонтону.Всім грачам належить знати , що поки вони в тресках, не вільно їм курити, тим більше робити це на очах у публіки. Відділ дисципліни й судівництва повинен  і на це звернути увагу та карати грача не тільки за неспортову поведінку на грищі, але й поза грищем, доки він знаходиться в тресці. "

"Станиславівське слово" (№58 від 17 червня 1942 року)в рубриці "ЗІ СПОРТУ"про поділ на групи і календар змагань:
Обіжник субреферату копаного мяча. У зв’язку з зарядженням Референтури тіло виховання  УЦК у Львові, уневажнюється календарець розгривок за першість округи, оголошений в обіжнику  з дня 5 червня ц.р. і надається до відома слідуючий плян розгривок :
а)Клюби поділені на дві групи, а саме:
Група І:1)»Буй-Тур», 2) «Бескид», 3)»Вихор», 4)»Прут», 5)»Чайка».
Група ІІ:1)»Заграва», 2)»Черник»,3)»Пробій»,4)»Богун»,5)»Хортиця».
б)Устійнено такий календарець розгривок.
14-го червня: Буй-Тур- Бескид, Прут- Чайка, Черник- Хортиця, Пробій- Заграва;
21-го червня: Бескид-Прут, Чайка- Вихор, Заграва- Черник, Богун- Пробій;
28-го червня: Прут- Буй-Тур, Вихор- Бескид, Хортиця- Богун, Пробій- Черник;
5-го липня: Буй-Тур- Чайка, Вихор- Прут, Богун- Заграва, Хортиця- Пробій;
12-го липня: Буй-Тур- Вихор, Бескид- Чайка, Заграва- Хортиця, Богун- Черник;
19-го липня: Бескид- Буй-Тур, Чайка- Прут, Заграва-Пробій, Хортиця- Черник;
26-го липня: Прут- Бескид, Вихор- Чайка, Черник- Заграва, Пробій- Богун;
2-го серпня: Буй-Тур- Прут, Бескид-Вихор, Богун- Хортиця, Черник- Пробій;
9-го серпня: Чайка- Буй-Тур, Прут- Вихор, Заграва- Богун, Пробій- Хортиця;
16-го серпня: Вихор- Буй-Тур, Чайка- Бескид, Хортиця- Заграва, Черник- Богун "

"Станиславівське слово" (№59 від 19 червня 1942 року) в рубриці "ЗІ СПОРТУ":
"Перші змагання за першенство округи"
"В неділю 14-го ц. місяця розпочались перші футбольні змагання за першенство Станиславівської округи. Вислід перших змагань такий:
«Бескид»-«Буй-Тур»-3:1(1:1)
«Прут»-«Чайка»-1:3
«Черник»-«Хортиця»-5:2(3:1)
«Пробій»-«Заграва»-2:3(2:1)
…Відносно змагань  «Буй-Тур» (Станиславів)- «Бескид» (Надвірна), які закінчилися виграною «Бескиду», можна би багато говорити, хоча самі змагання були мало цікаві. Позем гри був низький. Грачі обох дружин грали купами, так що це не виглядало на змагання копаного мяча а радше на американське «ругби». Обом дружинам придався б якийсь тренер, а головно часті тренінги, де вони  вчилися б подавати з ноги до ноги, скоро переводити атаки й більше на грищу думати чим копати.
Доволі цікаві були змагання, які відбулися в Делятині між місцевою дружиною «Прут» та «Чайкою» (Пасічна) зі Станиславова, яка заслужено здобула собі два пункти.
… Зі спортового бонтону. Всі грачі повинні пам’ятати, що особа судді є найбільшим авторитетом для них на грищі і їм не вільно поводитись супроти нього покарно, бо це не тільки підриває авторитет судді, але й покликує  серед публики якнайгірше вражіння. Грачів які будуть надломлюватись в дисципліни й некультурно поводитись на грищі, чи то супроти судді, чи то супроти інших. Грачів будемо публічно пятнувати на сторінках преси й домагатись виключити їх поза рамці нашого спортового життя взагалі."

"Станиславівське слово" (№60 від 21 червня 1942 року) в рубриці "ЗІ СПОРТУ":
ОБІЖНИК
Відділ судівництва  при Референтурі Тіловиховання У.О.К. в Станиславові при вул..Мазепи ч3/1 пов, повідомляє всі спортові товариства, що для приїздших суддів, визначених на змагання копаного мяча, господар змагання зобовязаний дати відповідне приміщення (шатню) для переодягнення до змагань, крім цього забезпечити суддю  на час побуту в даній місцевості відповідним удержанням та … нічлігом. Також господар змагань звертає  фактичні кошти переїзду судді на змагання. Ніяких додаткових оплат, ані винагород для суддів виплачувати ( ані теж обіцювати) не вільно.
Референтура Тіловиховання
ЗАКЛИК
Відділ Судівництва при  Референтурі Тіловиховання У.О.К. в Станиславові зазває всіх бувших змагунів та симпатиків копаного мяча, що мають охоту зложити судейський іспит , зголошуватися по ближчі інформації  в Референта Тіловиховання… Для за місцевих кандидатів на суддів копаного мяча іспит відбудеться  в перших днях липня в їхніх повітових містах, себто в Товмачі та Надвірні; про це буде окреме повідомлення.
Референтура Тіловиховання
Відділ Дисципліни  й Судівництва (ВДС)
Референтура Тіловиховання на внесення  ВДС  рішила покарати…2 Басайчука Осипа (УСК»Бескид») доганою за некультурні вигуки на грищі під час змагань «Буй-Тур»-«Бескид»…"

Результати 2-го туру, який мав відбутися 21 червня,виведені з турнірної таблиці, яка була надрукована в часописі "Станиславівське слово" (№64 від 1 липня 1942 року):
»Бескид»- »Прут»-5:1
Нажаль, про перипетії цієї гри між нашими командами інформації насьогодні не знайдено, адже він являє собою історичне значення! Саме в цьому матчі проведеного в Надвірній футболісти Делятина і Надвірної в рамках змагань вперше помірялися силами. До цього часу команди грали між собою тільки товариські. Перші зустрічі на грищі згадуються в тогочасній пресі в 1931 році. На офіційному рівні наші українські колективи не пересікалися. Причина полягала в тому, що вони грали під різною егідою. "Бескид" виступав в польських футбольних структурах, а "Прут" - під проводом Українського Спортового Союзу. І ось аж у 1942 році... Взагалі ця тема потребує окремого дослідження...

»Чайка»-»Вихор»-1:9
»Заграва»- »Черник»-9:4
»Богун»- »Пробій»-2:1

"Станиславівське слово" (№63 від 28 червня 1942 року) в рубриці "ЗІ СПОРТУ" анонс 3-туру змагань:
"За першенство округи
В неділю дня 28 червня будуть розіграні такі зустрічі за першенство Округа:
«Вихор»-«Бескид» в Ямниці.
«Хортиця»-«Богун» в Станиславові на грищі «Буй-Тур» в год. 15 попол.
«Прут»-«Буй-Тур» в Делятині
«Пробій»-«Черник» в Павелчі
Застановившись над цими змаганнями , треба ствердити, що всі, за виїмком стрічі в Делятині, де згори можна передбачити програмову виграну Буй-Тура, заповідаються досить цікавими.
Бескид, який веде тепер в своїй групі перед, захоче дальше вдержатися на дотеперішній позиції, Вихор зате за всяку ціну намагатиметься, використовуючи своє грище, обмінятись з партнером місцями. За цікавістю до цих змагань промовляє ще також і те, що кілька тижнів тому дружини ці зремісували в Надвірній , та двічі виграна  Бескиду у Буй-Тура (турнір і першенство)…"

Станиславівське слово (№64 від 1 липня 1942 року) в рубриці "ЗІ СПОРТУ" про матчі 3-туру змагань:

"За першенство округи
»Хортиця»- »Богун»-2:0(2:0)
...
»Вихор»- »Бескид»-1:0(1:0)
Ямниця,28.VI
Змагання ці, крім великого заінтересування  мають велике значення при устійненні першуна групи.По завзятим змаганням переможцями вийшли господарі.Ворота здобув М.Панчук.Суддював п.Наконечний.

"Буй-Тур"-"Прут"-3:1(1:1)
Делятин,28.VI
Гостина "Буй-Тура" в Делятині принесла зовсім заслужену перемогу гостей. Гра досить гарна, велась увесь час в спокійній атмосфері. У першій половині гра вирівнана. Вцьому часі Бойчук добуває провадження для "Пруту". Після перерви переважав "Буй-Тур", здобуваючи троє воріт зі стрілів Шалая (2) та Куліби (1). Найслабшою лінією гостей був напад. Проце також говорив факт, що всі ворота пали зі стрілів помочі. Суддював мгр Герасимович.

»Пробій»- »Черник»-1:1

Табеля футбольних першенств Станиславова.

 


4-тур,мали грати 5 липня, результати виведені на основі турнірних таблиць після 1 кола  з книги (Ігор Дейчаківський "Копаний м'яч у Станиславові".)
«Прут»-»Вихор»-0:3,воковер(технічна)
»Буй-Тур»- »Чайка»-13:1
»Богун»-»Заграва»-0:6
»Хортиця»- »Пробій»-3:5

5-тур,мали грати 12 липня,результати виведені на основі турнірних таблиць після 1 кола  з книги (Ігор Дейчаківський "Копаний м'яч у Станиславові".)
»Буй-Тур»- »Вихор»-3:5(1:2)
»Бескид»- »Чайка»-3:0, воковер
»Заграва»-»Хортиця»- 5:1(2:0)
»Богун»-»Черник»-0:3, воковер

 Турнірні таблиці груп після 1 кола з книги (Ігор Дейчаківський "Копаний м'яч у Станиславові".)

М 1 група І В Н П Мз Мп О
1 Вихор Ямниця 4 4 0 0 18 4 8
2 Бескид Надвірна 4 3 0 1 11 3 6
3 Буй-Тур Станиславів 4 2 0 2 20 10 4
4 Чайка Пасічна 4 1 0 3 5 26 2
5 Прут Делятин 4 0 0 4 3 14 0

 

М 2 група І В Н П Мз Мп О
1 Заграва Станиславів 4 4 0 0 23 7 8
2 Черник Станиславів 4 2 1 1 13 12 5
3 Пробій Павелче 4 1 1 2 9 9 3
4 Хортиця Крехівці 4 1 0 3 8 15 2
5 Богун Отинія 4 1 0 3 2 12 2

2 коло мало розпочатися 19 липня. З результатими, як із турнірними таблицями виникли деякі невідповідності. Реально про результати відомо і то не всі 7- туру, та повний - 10. З чим це звязано невідомо. Але маємо насьогодні те, що маємо.

7-тур-26 липня
»Прут»-»Бескид»-0:6
"...В матчі, який відбувався 26 липня в Делятині, між місцевим "Прутом" і "Бескидом" з Надвірної рахунок 6:0 на користь гостей хоч і був закономірний, у загальному по грі не відображав такої розгромної переваги надвірнянців".(Ігор Дейчаківський "Копаний м'яч у Станиславові".)
»Вихор»-»Чайка»-2:2, (по книзі Ігора Дейчаківського "Копаний м'яч у Станиславові"., але по підсумковій таблиці потім воковер на користь Ямниці???)
»Черник»-»Заграва»-1:5

"Львівські вісті"(№177 від 8 серпня 1942 року)
 


"Львівські вісті"(№182 від 14 серпня 1942 року)


 
"Львівські вісті"(№184 від 16 серпня 1942 року)
У Станиславівській окрузі рішиться цієї неділі, хто буде першуном другої групи, Бескид (Надвірна) чи Вихор (Ямниця).Бескид грає ослаблений 4 здискваліфікованими копунами з Чайкою в Пасічній, а Вихор у себе, але з дуже добрим тепер Буй-Туром.Тому важко передбачити першуна.За другі місця йде великий бій в обох групах.


"Львівські вісті"(№185 від 18 серпня 1942 року)
ПЕРШЕНСТВА СТАНИСЛАВОВА
10-тур-16 серпня
»Бескид»- »Чайка»-3:0, воковер
Надвірна,16 серпня - Чайка не явилася на змагання, таким чином перемога припала без гри Бескидові, що набув право до гри за чашу Провідника УЦК

»Вихор»- »Буй-Тур»-11:4(8:0)
»Заграва»- »Хортиця»-5:3(2:1)
»Богун»- »Черник»-2:5(0:5)

В середу 19 ц.м. відбудуться у Надвірній перші змагання за чашу провідника УЦК( Українського Центрального Комітету)  між Бескидом і Черником (Станиславів).Початок змагань у год. 11-ій передполуднем.Відплатні змагання відбудуться в неділю 23 ц.м. в Станиславові на грищі Заграви в год 2-ій пополудні.

"Львівські вісті"(№186 від 19 серпня 1942 року)

"Станиславівське слово для областей" (№4 від 30 серпня 1942 року)

Як бачимо підсумкові таблиці в різних часописах відрізняються...

СПОРТОВІ ВІСТІ ("Львівські вісті"№191 від 25 серпня 1942 року)
За чашу провідника УЦК
БЕСКИД-ЧЕРНИК(Станиславів) 3:2(1:2)
Надвірна,19 серпня.Перша зустріч за чашу провідника УЦК, що відбулася в Надвірній покінчилася невисокою перемогою надвірнянців.Суддя п.Кардаш.
ЧЕРНИК- БЕСКИД (Надвірна) 7:0(2:0)
Станиславів,23 серпня.Відплатні змагання принесли заслужену перемогу станиславівській дружині,яка набула таким чином право до участи в дальших грах, осягаючи краще відношення воріт.Суддя п.Білик.

СПОРТОВІ ВІСТІ ("Львівські вісті"№196 від 1 вересня 1942 року)
Комунакт ланки дисципліни і судівництва
...
10) покарати змагуна УСК"Бескид" (Надвірна) Василя Туєшина за словну образу глядача на змаганнях 23.8. ц.р. 1-місячною дискв. від 24.8. до 24.9. ц.р.;
11) покарати змагуна УСК"Бескид" (Надвірна) Миколу Костика за неспортивну поведінку на змаганнях 23.8. ц.р. 2-тижневою дискв. від 20.8. до 3.9. ц.р.


СПОРТОВІ ВІСТІ ("Львівські вісті"№220 від 29 вересня 1942 року)
ЗМАГАННЯ ЗА ЧАШУ СТАНИСЛАВОВА
Пробій (Павелче) - Прут Делятин-2:2(1:1)
Змаг (Тисьмениця) - Чайка (Станиславів)-3:0 в.о.

27 вересня,ще три клуби Станиславівщини змагались за Чашу Провідника
УССК (Львів) - Довбуш (Коломия)-4:2(0:1)
Скала (Стрий) - Черник Станиславів-4:2(1:2)
Дніпро (Винники) - Вихор Ямниця-3:1(2:1)

Далі буде...

Досліджував Олександр Тищенко

Переглядів: 500 | Додав: nrff | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

інші мови

Форма входу

sport.if.ua

Пошук

Календар

«  Травень 2020  »
НдMoTuWeThFrSa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Цікаве

1

партнери

Друзі сайту

Футбол Івано-Франківщини border= Ураган Ів-Фр border= Городенківська РФФ Галицький футбол Нафтохімік-ДЮСШ №3 border= ЖФК Британський Футбол українською Офіційний сайт футбольного клубу ФК -->

футбол юа

Архів записів