Футбол Надвірнянщини

Міні-чат

НЕЗАБАРОМ

Чемпіонату Надвірнянського району з міні – футболу

Афіша

<

ТРК"Надвірна"

Хмарка тегів

дзюдо самбо шахи Чемпіонат області плавання волейбол бокс 2 ліга 1 ліга легка атлетика баскетбол 2008 Роман Гонтюк Руслан Струк ШШК Інтелект Делятин зелена Ланчин Струк Романенко Луців Зінчук Дутка Тимків Гаврилюк Галушка Михайлюк Харебава Попович Сандир Клюфінський Максимюк Вінтоняк Боднарук Сайко Семенюк Микитин Яковенко Говерла Цуцилів Пнів Середній Майдан Козловський Гонтюк Ільків пожар Остапюк Кретова Куницька Токарчук Першість області Кубок області Надвірна Паньків Ілитчук Губян Пилипяк Гуш чемпіонат України Радошинська Максимович Бойчук Надвірнянський коледж НТУ Поварчук БК НАДВІРНА Онуфрак Голоднюк Льовін Курчук Наливайко шашки район футбол Область Міні-футбол чемпіонат району історія футболу Надвірнянщини дівчата Сокіл Фитьків Прут Делятин Бескид Надвірна Битків кубок чемпіонів міст та районів обл ФК Зелена ФК Ланчин Завадський ФК Перерісль Білі Ослави Надвірняночка Мельничук ФК Битків фото Відео ФКБитків кубок району Пасічна Арсенал Тисменичани ФК Красна Нептун Заболотів ФК Обертин

Статистика

Онлайн всього: 1
Guests: 1
Користувачів: 0


на сайт заходили

На стадіо району

Головна » 2020 » Квітень » 6 » "Альманах Станиславівської землі" про надвірнянський "Бескид"
12:32
"Альманах Станиславівської землі" про надвірнянський "Бескид"

"Бескид"Надвірна
Якщо на другому місці за "Проломом" ставимо сусідів з віддаленої на 40 км. Надвірної, то робимо це з двох причин: 1."Бескид", подібно як "Пролом", грав у системі ПЗПН;2. надвірнянці своїми технічно-спортовими здобутками виявили, що вони без сумніву були в 1930-х роках другою, за "Проломом", українською футбольною силою Станиславівської Землі. Як доказ на це можуть служити дві перемоги над "Проломом" 1936-го року ( в другій грі "Пролом" таки не жартував - ставкою була кваліфікація за вхід до кляси А...) і почесна поразка  1:4 проти самої "України-Львів" у ювілей 10-річчя "Бескиду".
Для тренера, що доїжджав зі Станиславова "всі дороги вели на Рим": якщо було їхати залізницею, а потім іти вулицею Шевченка, за адресу бескидівської бази правив концерт молотів з кузні гарячого , як вогонь у горнилі цієї кузні - патріота та співзасновника "Бескиду", Івана Розумовича. А за кузнею, в подвір'ї - хто не пригадує того довгого вузького дому? - жила його дочка Софія, замужна Збудовська, з чоловіком Романом  - духовим батьком "Бескиду", дочкою і сином. І це вам база ч.1, у якій можна було одержати всі клюбові новини і поладнати всякі формальності.
Коли було їхати автобусом Станиславівською вулицею, то поблизу центру міста, на порозі фризиєрні, праворуч стояв у білому фризієрському китлі, як не Янко,  то його брат Юзьо (замучений німецькими гестапівцями) Кравчук: перший - воротар і капітан, другий - лівиий помічник футбольної дружини "Бескиду". І ось вам база ч.2.
А в середмісті українські крамниці. Ресторан Свища маркантний і солідними стравами і фактом, що його власник, "за одним махом", був теж бурмистром Надвірної. По-американські звучав надпис над одною крамницею:"Павлусевич - книгарня і содова вода"...
У сумі сум, над містом стояв не суєтливо-купецький - тільки довбушівський дух минулих століть. Може це від того, що колись то в Надвірній,  на ринку, три дні висів труп посмертно повішеного польськими жандармами Олекси Довбуша?..
Яким шляхом було не їхати і з якої бази було не йти, ціль-мета вузьким довгим провулком  вела на грище "Бескиду", під горою, що скупавшися досхочу в кристально-чистій Бистриці (від міста Надвірнянською званій), ждало на своїх милих гостей-спортовців.
Автор цих слів не пригадує західньо-українського міста, в якому до тренінгу ставилися б так уважливо, як у Надвірній:члени проводу так же, як і змагуни.
Зокрема ясно в пам'яті закарбувалася похила постать будівничого Михайла Волинського, який, незважаючи на свої фізичні недомагання, всюди був, все щось мав до роботи - поправити-поліпшити. Директор Михайло Дем'янчук, крім згаданих уже прізвищ  згадує таких творців, добродіїв і робітників "Бескиду" (в поазбучному порядку): адв. Кость Бачинський, мгр. Степан Волянський, адв. Ярослав Гриневич, Михайло Грегораш, Дисько, лікар д-р Дутковський, Василь Кочержук, Іван Луців, Мішкевич, адв. д-р Микола Николайчук, Степан Полатайко (старший), Степан Полатайко (молодший), Микола Полатайко, інж.Дмитро Цибрівський, о.Дмитро Шевчук - а з жінок Емілія Кузнярська. Окремо треба вирахувати тих діячів, що офіційно були членами проводу в "Бескиді". Це голови: д-р Дмитро Селепей, д-р Володимир Трутяк, д-р Ярослав Кучерський, містоголова  Михайло Дем'янчук, секретар Михайло Гринішак (згинув у катівні гестапа у Станиславові). Софія Збудовська, Килиман, мгр. Олександр Саноцький, мгр. Степан Свищ і інші.
Товариство існувало з 1927-го року, більшість його змагунів рекрутувалися з передмістя Млини (між Надвірною і селом Пнів'я).Заходами Михайла Волинського й інж. Д.Цибрівського громадська рада Пнів'я дарувала "Бескидові" спортову площу, яка стала базою тіловиховного розвитку Товариства й української молоді в Надвірній.
У футбольній дружині "Бескиду" Микола Полатайко (популярно Доцьо) грав таку саму ролю, як "Кобзяр" в "Україні", чи Турко в "Сяні". Він був огранізатором гри "Бескиду" і в першій половині тридцятих років, коли грали брати Кравчуки, Михайло Гринішак, Сяньо Полатайко, Василь Свідрук, Дмитро Зорій, Петро Туєшин та інші - як і в другій половині 30-их років, коли Доцьо вів молоду талановиту гвардію; воротар Муха, Осип Полатайко, Михайло Туєшин, брати Костики, Басейчук і інші.
Перший із згаданих часових етапів зазначився природним застоєм просто тому, що в Надвірній було тільки три клюби:"Бескид", польська "Бистриця", "Гакоах" - всі в найнижчій клясі Ц.Змагань було дуже мало ( в тих часах в Галичині невідома була американська "бейзбольна система", за якою клюби можуть грати кожний проти кожного  по ... шістнадцять разів).
Ситуація змінилася на краще, коли "Бескид" увійшов до кляси В і мав до діла з сильнішими противниками. Станиславівщина відкрила зараз і "Бескид" і його кращих змагунів. 1936-го року "Бескид" здобув віце-чемпіонат Станиславівської кляси Б і брав участь у кваліфікаційній рунді за вхід до кляси А. На змагунів-братів Костиків полювали багаті польські клюби, а на Доця Полатайка і Михаська Туєшина звернула була увагу "Україна"(Львів). Мала Надвірна добрих спортовців і в інших галузях, як лещетарство (відомий змагун Роман Гавриляк, потім КЛК), відбиванка (Роман Мухній, який згинув трагічно за німецьких часів; Мирон Збудовський і інші), пінг-понг тощо - на жаль, нам не вдалося роздобути відповідні дані про цей комплекс праці і виконавців.
На еміграції М.Туєшин грав у солідній польській дружині, а Басейчук був асом одної з найкращих українських дружин Баварії "Чорногора" - Авгсбург.
За часів першої большевіцької окупації панував типовий у всіх містах хаос, з новими клюбними творимами, без національно-окресленого обличчя.
Не піднісся "Бескид" на ранішу висоту і за німецьких часів. Молоді, недошколені змагуни, без прикладу і проводу організатора типу "Доця" Полатайка, лишилися на рівні сірої пересічности. А потім прийшов гестапівській розгром і фінал: новий большевицький залив...
Склад "Бескиду"тих часів:Дмитро Цівкач, Михайло Гринішак, Осип Полатайко, Василь Костик, Микола Полатайко ("Доцьо"), Осип Кравчук, Микола Костик, Петро Туєшин, Михайло Туєшин, Дмитро Туєшин, Осип Басейчук.

Матеріяли для цього підрозділу дали: дир.  Михайло Дем'янчук, мгр. Кость Бачинський, Осип Полатайко

Переглядів: 538 | Додав: nrff | Теги: історія футболу Надвірнянщини | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

інші мови

Форма входу

sport.if.ua

Пошук

Календар

«  Квітень 2020  »
НдMoTuWeThFrSa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Цікаве

1

партнери

Друзі сайту

Футбол Івано-Франківщини border= Ураган Ів-Фр border= Городенківська РФФ Галицький футбол Нафтохімік-ДЮСШ №3 border= ЖФК Британський Футбол українською Офіційний сайт футбольного клубу ФК -->

футбол юа

Архів записів