Футбол Надвірнянщини

Міні-чат

НЕЗАБАРОМ

Чемпіонату Надвірнянського району з міні – футболу

Афіша

<

ТРК"Надвірна"

Хмарка тегів

дзюдо самбо шахи Чемпіонат області плавання волейбол бокс 2 ліга 1 ліга легка атлетика баскетбол 2008 Роман Гонтюк Руслан Струк ШШК Інтелект Делятин зелена Ланчин Струк Романенко Луців Зінчук Дутка Тимків Гаврилюк Галушка Михайлюк Харебава Попович Сандир Клюфінський Максимюк Вінтоняк Боднарук Сайко Семенюк Микитин Яковенко Говерла Цуцилів Пнів Середній Майдан Козловський Гонтюк Ільків пожар Остапюк Кретова Куницька Токарчук Першість області Кубок області Надвірна Паньків Ілитчук Губян Пилипяк Гуш чемпіонат України Радошинська Максимович Бойчук Надвірнянський коледж НТУ Поварчук БК НАДВІРНА Онуфрак Голоднюк Льовін Курчук Наливайко шашки район футбол Область Міні-футбол чемпіонат району історія футболу Надвірнянщини дівчата Сокіл Фитьків Прут Делятин Бескид Надвірна Битків кубок чемпіонів міст та районів обл ФК Зелена ФК Ланчин Завадський ФК Перерісль Білі Ослави Надвірняночка Мельничук ФК Битків фото Відео ФКБитків кубок району Пасічна Арсенал Тисменичани ФК Красна Нептун Заболотів ФК Обертин

Статистика

Онлайн всього: 1
Guests: 1
Користувачів: 0


на сайт заходили nrff

На стадіо району

Головна » 2020 » Квітень » 6 » "Альманах Станиславівської землі" про делятинський "Прут"
14:57
"Альманах Станиславівської землі" про делятинський "Прут"

"Прут" Делятин
Спортове товариство "Прут"  - Делятин постало напереломі 1920-их і 1930-их років.Членами-основниками були п'ятнадцять осіб, першим головою - мгр. Степан Гарасимович, а душею товариства - здібний і відданий організатор молоді , кооператор Ярослав Колянковський. Гостинний дім його батьків правив за головну квартиру "Пруту" й місце зібрань для позамісцевих спортовців.
"Прут" став заборолом проти переходу нашої молоді до місцевого польсього спорту  ("Стржельца"), вдержуючи її по нашому боці і спрямовуючи її в русло українського громадського життя.
Початки футбольної секції були важкі. Неправні 16-18-річні змагуни високо програвали проти згаданого місцевого польського клюбу і "єврейської"(випр.)  "Гасмонеї". Інвентар на змагання доводилося випозичати від надвірнянського "Бескиду".
Але у наступних роках все пішло на краще. Започатковано постійні тренінги під проводом здібного тренера - Володимира Соколовського з Дори, декілька тренінгів перевів тодішній тренер "Бескиду" О. Новицький. Куплено власний спортовий виряд. Із заснуванням Українського Спортового Союзу в Станиславові  "Прут"змагається в його лізі за чемпіонат і грає в цих боях  порівняно немаловажну роль.
Крім футболу, діяльними в товаристві були ланки лещетарська,шахова,пінг-понгова й культурно-освітня, з драматичним гуртком, який прибутками зі своїх п'єс фінансував спортову працю.  Діяльною була мандоліново-гітарна оркестра, ведено курси народних танків. Деякі члени "Пруту" згинули на Закарпатті, інші при Дивізії. Дальшими головами були: Бехметюк,Мигалюк,Ярослав Сербин, а останнім - відданий справам спорту д-р Корнило Ващук.
До цих даних мгра Гарасимовича д-р М.М.Небелюк додає образ одного проводу Товариства, який в особовому складі впродовж років  майже не змінявся. Це, поза головою мгром Ст.Гарасимовичем,мгр.Іван Менделюк, інж.Вінтоняк, Мирослав Небелюк (тоді ще без докторського титулу), Ярослав Обрубанський, Олекса Небелюк і Дмитро Стефурак. Із футбольних змагунів вирізнялися: Д.Стефурак, Я.Обрубанський, Роман Небелюк, Микола Обрубанський, Іван Клим'юк, а далі, Гродзіцький, Масевич, Питюк, Абрам'юк і інші.
Згаданий д-р М.Небелюк говорить про дуже цікавий задум юних делятинських спорт-трегерів: поширити спортовий дух на доввколишні гірські села - Заріччя, Луг, Ланчин, Добротів, Білі і Чорні Ослави, Микуличин тощо. Але "...спорт по наших селах того часу був такою невидальщиною... в середовищі, яке не бачило ніякої користи і ніякого глузду в таких дітвацьких забаганках"...
За найчисленішу секцію "Пруту" цей інформатор рахує відбиванкову з великою кількістю дівчат. Літньою порою гри в відбиванку на зарінку, над потоком Коцюрчиком, ішли від ясного пополудня  й до темної ночі. Зимою місце відбиванкового займав лещетарський спорт. В памяті інформатора лишилися одні змагання на 15 км, із стартом і метою перед Українбанком. Траса вела "цісаркою" через Солонець-Шевелівку-Любіжню і Марин Кут. Для дівчат лещетарський спорт був надто важкий, тому для них створено санкову підсекцію, яка втішалася великою популярністю як товариська розвага. "З'їжджали парами  (хлопець і дівчина) - пише д-р Небелюк - справді елегантними саночками на трасі довжиною в три кілометри, що починалася на високому Посічу, під скарбовим лісом і круто закінчувалася серед міста, під школою"... В лещетарстві відбуто одні змагання в Ворохті з місцевими гуцулами. Про перемогу над вправними, обізнаними з тереном ворохтянами не могло бути мови - цілим успіхом було... віднайти назад дорогу до мети, чи пак, збірного пункту.
В сумі сум "Прут" не знімав з неба ніяких зір - не клав рекордів - проте, "як громадська установа добився значиних успіхів. Поперше, зорганізував довкола себе широке коло місцевої міщанської молоді обох статей, заінтересував її спортом і дав їй добру школу національного виховання. А,подруге, "Прут" спопуляризував спорт серед інтелигенції й широких народних мас, які перестали дивитися на спорт, як на щось негідне статечних людей"... (цитуємо слова д-ра Небелюка).
Коротко й ясно: Товариство проламало якраз той лід, що не дозволяв на початках 30-их років поширити спорт по довколишніх селах.
Але тоді, коли можна було братися до такого діла, нагрянула війна, а горезвісні "визвольники" зі сходу й заходу понівечили всі надбання і пляни дальшої праці.

Матеріяли подали:мгр. Степан Гарасимович, д-р Мирослав Небелюк

 

Переглядів: 513 | Додав: nrff | Теги: історія футболу Надвірнянщини | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

інші мови

Форма входу

sport.if.ua

Пошук

Календар

«  Квітень 2020  »
НдMoTuWeThFrSa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Цікаве

1

партнери

Друзі сайту

Футбол Івано-Франківщини border= Ураган Ів-Фр border= Городенківська РФФ Галицький футбол Нафтохімік-ДЮСШ №3 border= ЖФК Британський Футбол українською Офіційний сайт футбольного клубу ФК -->

футбол юа

Архів записів