Футбол Надвірнянщини

Міні-чат

НЕЗАБАРОМ

Чемпіонату Надвірнянського району з міні – футболу

Афіша

<

ТРК"Надвірна"

Хмарка тегів

дзюдо самбо шахи Чемпіонат області плавання волейбол бокс 2 ліга 1 ліга легка атлетика баскетбол 2008 Роман Гонтюк Руслан Струк ШШК Інтелект Делятин зелена Ланчин Струк Романенко Луців Зінчук Дутка Тимків Гаврилюк Галушка Михайлюк Харебава Попович Сандир Клюфінський Максимюк Вінтоняк Боднарук Сайко Семенюк Микитин Яковенко Говерла Цуцилів Пнів Середній Майдан Козловський Гонтюк Ільків пожар Остапюк Кретова Куницька Токарчук Першість області Кубок області Надвірна Паньків Ілитчук Губян Пилипяк Гуш чемпіонат України Радошинська Максимович Бойчук Надвірнянський коледж НТУ Поварчук БК НАДВІРНА Онуфрак Голоднюк Льовін Курчук Наливайко шашки район футбол Область Міні-футбол чемпіонат району історія футболу Надвірнянщини дівчата Сокіл Фитьків Прут Делятин Бескид Надвірна Битків кубок чемпіонів міст та районів обл ФК Зелена ФК Ланчин Завадський ФК Перерісль Білі Ослави Надвірняночка Мельничук ФК Битків фото Відео ФКБитків кубок району Пасічна Арсенал Тисменичани ФК Красна Нептун Заболотів ФК Обертин

Статистика

Онлайн всього: 1
Guests: 1
Користувачів: 0


на сайт заходили nrff

На стадіо району

Головна » 2023 » Лютий » 21 » 10 років тому пішов із життя Юрій Йосипович Шулятицький
12:52
10 років тому пішов із життя Юрій Йосипович Шулятицький
10 років тому пішов із життя Юрій Йосипович Шулятицький

21 лютого 2013 року у віці 70 років пішов із життя Юрій Йосипович Шулятицький – найстарший з футбольної династії Шулятицьких. Він народився і виріс на "Гірці" поблизу стадіону, тож не міг не пов’язати своє життя з футболом. Завжди пишався тим, що "гірчанський", а ще без гордості називав себе "залізничником". Адже був вихованцем спортивного товариства "Локомотив". Його футбольний шлях розпочався в однойменній команді. Упродовж п’ятнадцяти років він був її незмінним капітаном, а з часом став тренером "Локомотива".

У ігровій кар’єрі оборонця Шулятицького були також колективи обласного рівня надвірнянський і долинський "Нафтовики" та франківський "Сигнал". Саме в останній із них вже досвідчений гравець робить свої перші кроки на тренерському шляху – стає граючим тренером. І хоча команда та протрималася недовго, але здобула чемпіонський титул ФСТ "Колос" на обласному рівні, стала учасником Всеукраїнських колосівських змагань.

З рідним серцю "Локомотивом" вже в якості керманича він сягне чемпіонських та кубкових вершин на початку 1980-х на Франківщині. Колектив успішно виступатиме не один сезон у першості КФК, навіть робитиме спроби пробитися до тодішньої другої союзної ліги.

Далі буде робота у "Прикарпатті" начальником команди. Але коли була на це потреба Йосипович (так його найчастіше величали, ймовірно, щоб вирізнити з-поміж інших Шулятицьких – синів Ігоря та Юрія і племінника Андрія. Він відгукувався – значить не ображався) ставав до тренерських обов’язків. В пору критичних ситуацій йому навіть довіряли тренерський штурвал, який, щоправда, більше скидався на рятівне коло…

Були у його тренерській біографії також сусідні стрийська "Скала" та луцька "Волинь", у яких під пильним оком наставника мужніла та з хорошої сторони заявила про себе плеяда здібної молоді – вихованців франківського футболу, яким Юрій Йосипович надав шанс.

Юрій Йосипович Шулятицький

Хоча прийнято вважати, що в одну ріку не увійти двічі, та, схоже, це не про Йосиповича. У Стрию він був два рази, а до Надвірної як тренер приходив тричі. Звитяги у розіграші Кубка області в 1994-му стали лише першою ластівкою, але після "бронзового" сезону – 2001-го Шулятицький несподівано для багатьох приймає івано-франківську "Чорногору", команду в активі якої на проміжному фініші взимку 2002-го після 18 ігор не було жодного очка. Та це аж ніяк не злякало досвідченого наставника. Вкотре спрацювала його ставка на місцеву молодь, причому маловідому.

Муніципальній команді таки вдалося зберегти прописку у друголіговій професійній лізі, а з роками сягнути найвищого щабля за історію виступів – дев’ятого місця у таблиці. Це вже згодом прізвища Годзюра, Плехтяка, П. Ковальчука, Яневича, Лазорика і Худоб’яка та інших стануть відомі всій футбольній Україні. І не лише їхні. У обласних змаганнях і сьогодні успішно грають десятки вихідців – чорногорівців.

Опісля Йосипович щосили намагався врятувати НФК "Спартак".

У роботу над наступним проєктом ДЮФК "Ніка" Юрій Йосипович поринув всеціло і віддавався сповна. Результат не забарився. Поява на обласному футбольному небосхилі "Чорногори-Ніки", успіхи команд школи у Всеукраїнських змаганнях ДЮФЛ – вагома заслуга Юрія Йосиповича, передусім його тренерських та організаторських здібностей.

Іншою пристрастю в житті Шулятицького були голуби. Це захоплення, як колись сповідав сам, передалося йому від батька ще в юнацтві. Голуб’ятня була для господаря предметом особливої гордості. Завдяки захопленню Йосиповича добре знали в Україні та за її межами. Часто його пернаті ставали учасниками багатьох представницьких виставок. Якось на запитання: "Що для Вас є найголовнішим – футбол чи голуби?", він після тривалих роздумів так і не знайшов відповіді. Нелегко, мабуть, було зробити вибір.

У франківському футболі Юрій Йосипович був завжди і зоставив у його літописі вагомий, помітний слід, який ще належить гідно оцінити. Та і чому, зрештою, "був". Він залишається повік у його історії не лише футбольними здобутками. А й світлим спомином, добрими словами вдячності, на які, безперечно, заслуговує…

Ігор КОСТЮК для прес-служби Івано-Франківської обласної асоціації футболу

Переглядів: 72 | Додав: nrff | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

інші мови

Форма входу

sport.if.ua

Пошук

Календар

«  Лютий 2023  »
НдMoTuWeThFrSa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728

Цікаве

1

партнери

Друзі сайту

Футбол Івано-Франківщини border= Ураган Ів-Фр border= Городенківська РФФ Галицький футбол Нафтохімік-ДЮСШ №3 border= ЖФК Британський Футбол українською Офіційний сайт футбольного клубу ФК -->

футбол юа

Архів записів