Футбол Надвірнянщини

Міні-чат

НЕЗАБАРОМ

Чемпіонату Надвірнянського району з міні – футболу

Афіша

<

ТРК"Надвірна"

Хмарка тегів

дзюдо самбо шахи Чемпіонат області плавання волейбол бокс 2 ліга 1 ліга легка атлетика баскетбол 2008 Роман Гонтюк Руслан Струк ШШК Інтелект Делятин зелена Ланчин Струк Романенко Луців Зінчук Дутка Тимків Гаврилюк Галушка Михайлюк Харебава Попович Сандир Клюфінський Максимюк Вінтоняк Боднарук Сайко Семенюк Микитин Яковенко Говерла Цуцилів Пнів Середній Майдан Козловський Гонтюк Ільків пожар Остапюк Кретова Куницька Токарчук Першість області Кубок області Надвірна Паньків Ілитчук Губян Пилипяк Гуш чемпіонат України Радошинська Максимович Бойчук Надвірнянський коледж НТУ Поварчук БК НАДВІРНА Онуфрак Голоднюк Льовін Курчук Наливайко шашки район футбол Область Міні-футбол чемпіонат району історія футболу Надвірнянщини дівчата Сокіл Фитьків Прут Делятин Бескид Надвірна Битків кубок чемпіонів міст та районів обл ФК Зелена ФК Ланчин Завадський ФК Перерісль Білі Ослави Надвірняночка Мельничук ФК Битків фото Відео ФКБитків кубок району Пасічна Арсенал Тисменичани ФК Красна Нептун Заболотів ФК Обертин

Статистика

Онлайн всього: 1
Guests: 1
Користувачів: 0


на сайт заходили

На стадіо району

Головна » 2012 » Грудень » 26 » Василь Сікора: Протягом багатьох років першу лігу кількісно все-таки вдається зберегти
14:47
Василь Сікора: Протягом багатьох років першу лігу кількісно все-таки вдається зберегти

Професійний футбол «пропав» з території нашої області. Хто винен? Ніхто й досі не може дати чіткої відповіді, бо винуватих, мабуть, багато, і кожен, захищаючи себе, завжди посилається на когось. Зате тепер дедалі більшої популярності набирає обласний футбол і тут усім заправляє обласна федерація, де кілька фахівців відповідають за конкретну ділянку роботи і намагаються діяти так, щоб чемпіонат (першість) області у двох лігах проходив на належному організаційному рівні. Можливо, не щоразу все добре, але важко запідозрити когось з працівників у непрофесіоналізмі чи байдужому ставленні до своїх обов’язків. Про перипетії чемпіонату — наша розмова із заступником обласної федерації футболу, її виконавчим директором Василем Сікорою.

Навантаження на одну команду


- Пане Василю, після закінчення першої половини чемпіонату області ви давали інтерв’ю «Галичині», де аналізували першоколові змагання. Друге коло — позаду, і дивлячись на підсумкову турнірну таблицю, можна зробити певні оцінки щодо подальших виступів команд, зокрема дорослих у першій лізі. Яремчанські «Карпати» тоді, здається, вже були поза конкуренцією, залишилися на одному рівні коломийські «Карпати», а ось «Кроно-Карпати» і «Газовик» помінялися місцями: богородчанці стали другими, а брошнівці — четвертими.


— «Карпати» з Яремча добре укомплектовано висококваліфікованими виконавцями ще до початку сезону. А в перерві уже відбулися незначні зміни в складі і в результаті — чемпіонське звання. Щодо торішніх чемпіонів — «Карпат» з Коломиї, то, на мій погляд, втрата титулу спричинена тим, що на долю футболістів випали додаткові фізичні та психологічні навантаження. Коломиянам одночасно довелося брати участь і в чемпіонаті області, і в чемпіонаті України серед аматорських команд, де вони здобули першість. Збільшення кількості поєдинків, а також травми провідних гравців пересунули команду на третє місце. Однак погодьтеся, що ця «бронза», кубок області та всеукраїнське чемпіонство — значні її досягнення.

Що стосується «Газовика», то богородчанці в перерві між колами підсилилися футболістами з колишніх команд першої і другої ліг — бурштинського «Енергетика» та івано-франківського «Прикарпаття». Натомість «Кроно-Карпати» у цей період не зміцнювали свого складу, тож несподівано в деяких матчах втрачали заплановані очки. Проте в Брошневі-Осаді — хороший колектив з досвідченими тренерами і позитивно налаштованими спонсорами.

Реорганізація «Тепловика»

- Є відповідні турнірні зміщення і серед інших клубів. Мене насамперед цікавить МФК «Тепловик», адже за підсумками минулого сезону іванофранківці були «бронзовими», а тепер аж на десятій позиції. Чому так сталося?

— Передусім хочу відзначити вдалий  виступ першолігового  дебютанта — косівську «Гуцульщину». А про «Тепловик» справді окрема розмова. Основна причина його невдалого виступу — реорганізація. Річ у тім, що клуб повністю належав івано-франківському «Теплокомуненерго», а з 2012-го став муніципальним. Відбулися зміни в установчих документах, у керівному і тренерському штабах. А такі зміни не завжди швидко дають позитивний результат. Виникли проблеми в систематичному фінансуванні, а звідси — й певні зриви. Лише один такий факт: вперше у своїй історії доросла команда не поїхала до Яремча на матч з «Карпатами». Через таке нестабільне фінансування колектив покинули кілька провідних гравців. Наприклад, найкращий футболіст двох чемпіонатів області поспіль Андрій Нестерук перейшов у коломийські «Карпати».

- Найближчим часом резервом для першолігових дорослих складів є юнацькі. Що можете сказати про них?


— Головним чином хочу наголосити, що наша обласна федерація й керівники футбольних клубів юнакам приділяють значну увагу. Передусім у командах, котрі в турнірній таблиці зайняли місця з першого по сьоме, добре налагоджено навчально-тренувальний процес. Хоча тут є одна важлива проблема: потрібно розвивати місцевий футбол, готувати найближчий резерв для дорослих команд. Адже часто-густо за юнаків виступають переважно приїжджі хлопці. Таке, на жаль, діється з лідерами — «Кроно-Карпатами» і деякою мірою з «Газовиком». Все ніби за регламентом  проведення змагань, але логіка закликає до протилежного. До речі, найбільше місцевих гравців виходить на поле за ФК «Битків».

«Зниклі» команди


- На завершальному етапі змагань чи були якісь зрушення у другій дорослій лізі?

— Істотних змін не відбулося. Ті команди, які перебували в лідерах у  першому колі, на своїх позиціях і залишилися. Зрештою, нічого сенсаційного й не передбачалося: «Карпати» з Кут і «Славія» з Отинії впевнено фінішували. А от за третє турнірне місце і серед дорослих, і серед юнаків точилася вперта боротьба між «Хутровиком» з Тисмениці, «Карпатами» з Болехова і  ФК «Сваричів». і лишень завдяки  більшій кількості перемог ФК «Сваричів» здобув бронзові медалі.

- Як завжди, у чемпіонатах області є проблеми щодо поповнення і зняття команди з розіграшу. Торік з футбольної мапи зникли першолігові «Прикарпаття-2» і «Ніка-Динамо», друголіговий НСК «Микитинці», а нинішнього сезону — «Черемош» з Верховини, дві команди з Надвірни і «Яспіль» з Ясенева Пільного. Шкода, звичайно, самобутнього сільського колективу з Ясенева Пільного, адже торік він дійшов до фіналу Кубка області, та й у чемпіонаті непогано виступав. Щоправда, якщо повернутися до вашого попереднього інтерв’ю, то тривожні сигнали звідси вже надходили: «Яспіль» не з’являвся на деякі матчі.

— Всюди, на жаль, так буває, і насамперед через брак фінансування: одні виходять на певний футбольний рівень, інші сходять з дистанції. Однак попри все протягом багатьох років першу лігу кількісно вдається зберегти у складі 16 її учасників.

Крім названих вами «зниклих» команд, був ще багатий футбольними традиціями надвірнянський «Бескид». А відповідати на ваше запитання розпочну з «Черемоша». Після першого кола ми сподівалися, що керівництво Верховинського району знайде можливості для виступу команди  в другому колі. Та не судилося. У міжколовий період, згідно з нашим регламентом, правонаступниками «Черемоша» забажали стати два колективи з Надвірни — «Бескид» і ФК «Надвірна». Згодом «Бескид» відкликав своє письмове прохання. Тож правонаступником став тільки ФК «Надвірна». Перейшовши з районних змагань до обласних, команда виявилася неготовою до них — як в  організаційному плані, так і у фінансовому. Довелося рішенням контрольно-дисциплінарного комітету зняти її з першості.

У «Яспіля» своя історія. В Ясеневі Пільному ніхто не опікувався юнацькою командою, не знайшлося такої людини. Запізнення на матчі, виїзди в неповному складі, врешті-решт неявки — ось причини зняття дорослої та юнацької команд із розіграшу чемпіонату області.

- У федерації, можливо, вже є обриси того, як проводитимуть наступний чемпіонат. А якщо так, то чи немає у вас інформації про те, що з певних причин ще якийсь із клубів не захоче в ньому стартувати?

— На сьогодні все спокійно, всі готуватимуться до нових звершень у новому сезоні.

І знову арбітри...

- Яка ротація команд у двох лігах?

— Першу, зрозуміло, залишає «Яспіль» та її аутсайдер — ФК «Битків», а їхні місця займуть друголігові «Карпати» з Кут і «Славія» з Отинії. Друга ліга, крім вибулих лідерів, залишається в  попередньому складі з надією на додаткове повноцінне поповнення. Поки що письмових звернень не було, але розмови ведуться. Зокрема з боку керівників команд «Краснопіль» із Солотвина, «Чайка» з Вільхівців і ФК «Ланчин».

- Коли зважити на гіркий досвід, то чи «потягнуть» першу лігу «Карпати» з Кут та «Славія» з Отинії?

— Фінансові питання — до керівників цих клубів. Щодо спортивних показників, то ці колективи гідні змагатися на вищому рівні. Цього року в  розіграші Кубка області вони вчинили впертий опір командам першої ліги. А, приміром, кутські «Карпати» лише в 1/2 фіналу за підсумками двох матчів поступилися чемпіонам області — яремчанським «Карпатам»: вдома — 0:0, на виїзді — 1:2.

- Які основні недоліки зафіксовано під час проведення чемпіонату і що федерація футболу робила для того, щоб їх усунути? Як завжди, лунають нарікання на якість суддівства...


— Про неявки і запізнення на ігри «Яспіля» і «Тепловика» ми вже вели мову. До них можна додати «Пробій» з Городенки. Також мали місце недисциплінована поведінка керівників клубів, окремих футболістів і вболівальників. Це стосується команд «Карпати» з Яремча, «Карпати» з Коломиї, «Прут» з Делятина, «Придністров’я» з Тлумача, ФК «Обертин», «Гуцульщина» з Косова, «Кроно-Карпати» з Брошнів-Осади. В Яремчі поле не було готове до матчу юнацьких команд між місцевими «Карпатами» і городенківським «Пробоєм», тому арбітр та інспектор-делегат його скасували. Всі порушення регламенту розглядали на засіданнях КДК і приймали відповідні рішення згідно з дисциплінарним кодексом федерації, тобто зараховували технічні поразки, присуджували дискваліфікації та грошові обов’язкові внески.

Арбітри загалом впоралися з проведенням матчів. Ясна річ, і тут траплялися помилки і негативні оцінки інспекторів. Комітет арбітрів реагував на такі факти і виносив покарання. А це дискваліфікація, усунення від проведення поєдинків, переведення з першої ліги до другої або в асистенти арбітра. Зокрема покарано було Андрія Нізолу, досвідчених Ярослава Куша, Володимира Заровецького та інших. Про це комітет арбітрів через ЗМі повідомляв футбольну громадськість Івано-Франківщини.

Галичина

Переглядів: 837 | Додав: nrff | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

інші мови

Форма входу

sport.if.ua

Пошук

Календар

«  Грудень 2012  »
НдMoTuWeThFrSa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Цікаве

1

партнери

Друзі сайту

Футбол Івано-Франківщини border= Ураган Ів-Фр border= Городенківська РФФ Галицький футбол Нафтохімік-ДЮСШ №3 border= ЖФК Британський Футбол українською Офіційний сайт футбольного клубу ФК -->

футбол юа

Архів записів