Футбол Надвірнянщини

Міні-чат

НЕЗАБАРОМ

Чемпіонату Надвірнянського району з міні – футболу

Афіша

<

ТРК"Надвірна"

Хмарка тегів

дзюдо самбо шахи Чемпіонат області плавання волейбол бокс 2 ліга 1 ліга легка атлетика баскетбол 2008 Роман Гонтюк Руслан Струк ШШК Інтелект Делятин зелена Ланчин Струк Романенко Луців Зінчук Дутка Тимків Гаврилюк Галушка Михайлюк Харебава Попович Сандир Клюфінський Максимюк Вінтоняк Боднарук Сайко Семенюк Микитин Яковенко Говерла Цуцилів Пнів Середній Майдан Козловський Гонтюк Ільків пожар Остапюк Кретова Куницька Токарчук Першість області Кубок області Надвірна Паньків Ілитчук Губян Пилипяк Гуш чемпіонат України Радошинська Максимович Бойчук Надвірнянський коледж НТУ Поварчук БК НАДВІРНА Онуфрак Голоднюк Льовін Курчук Наливайко шашки район футбол Область Міні-футбол чемпіонат району історія футболу Надвірнянщини дівчата Сокіл Фитьків Прут Делятин Бескид Надвірна Битків кубок чемпіонів міст та районів обл ФК Зелена ФК Ланчин Завадський ФК Перерісль Білі Ослави Надвірняночка Мельничук ФК Битків фото Відео ФКБитків кубок району Пасічна Арсенал Тисменичани ФК Красна Нептун Заболотів ФК Обертин

Статистика

Онлайн всього: 1
Guests: 1
Користувачів: 0


на сайт заходили nrff

На стадіо району

Головна » 2012 » Серпень » 10 » Трішки про історію Надвірнянського футболу…
13:51
Трішки про історію Надвірнянського футболу…

Про футбол у Надвірній можна говорити ще у довоєнний період. У такому полінаціональному містечку існувало три команди польська «Бистшица», українська – «Бескид» (заснована 1924 року) та єврейська – «Гакоах», була команда «Strzelec» на кольонії. Останні дві не мали своїх стадіонів, тоді як український «Бескид» тренувався на полі біля Городища, а польська команда мала стадіон біля водозабору. Щоправда, трапився один випадок, коли «Бескид» виграв у «Бистшиці» під час матчу їхній стадіон.

Для підняття престижу українського футболу у 1927 році створили спортивне товариство «Бескид». Тоді у районі сучасного ресторану «Карпати» побудували стадіон. На ньому пізніше тренувалась «Бистшица». Єврейська команда орендувала поле у «Бескида». Усі три команди були досить сильними і тоді грали в одному чемпіонаті. У 1934 році «Бескид» виграв кубок польської газети «Спортивні відомості», а в 1935-му – одержав перемогу у віце-чемпіонаті класу Б.

У Надвірній часто відбувалися футбольні змагання «Бескиду» з польським клубом «Бистшица» та єврейським «Гакоах», і за повідомленнями у газеті вони інколи закінчувалися рукопашним боєм і на грищі, і поза ним.

Футбол у ті часи не був комерційним. Це було суто спортивне і добровільне явище. Хоч поняття сучасного трансферу існувало вже тоді, навіть між національними командами. Відтак, один з футболістів єврейської команди згодом грав за «Бескид», а надвірнянець Костик грав за брошнівський клуб.

У нелегкий повоєнний період молодь гуртувалася у спорті. На місці викорчуваного саду Срібного збудували стадіон «Нафтовик», а в 1947 році на теренах Надвірнянщини з’явилася однойменна команда, яка спробувала вибитися на республіканський рівень. Це було до двох десятків юнаків віком від 19 до 30-ти років. «Нафтовик» у 1952 році виграв золото чемпіонату області. Фінал мав відбутися в Одесі. Як зазначає тодішній гравець Ярема Касюк, його викликали на розмову до голови профспілок України Стратенка і у присутності полковника КГБ дали зрозуміти, що «західняків» можуть не допустити до участі у фіналі. Поїздку відмінили без пояснень для гравців. Таким чином подальше просування в чемпіонаті команди «Нафтовик» обірвав «взаємозв’язок» спорту і політики. Доречно згадати прізвища «старої гвардії» нафтовиків: Декер, Гринішак, Богдан і Михайло Федоришини, Андрійович В., Цівкач, Куриляк, Касюк Я., Срібний Р., Полатайко В., Микола і Василь Костики.

Із 60-х років «Нафтовик» перебував на балансі НПЗ. Найбільших досягнень команда здобула у 70-80-х роках. У 1963, 1965, 1988 роках ставала чемпіоном, а у 1979, 1987, 1994 роках володарем Кубка області. Здобула і міжнародний кубок болгарської газети «Работніче дєло» від 19 серпня 1986 року. Фінал якого пройшов на стадіоні «Нафтовик» у присутності численних надвірнянських уболівальників. У 90-х роках команду знову перейменували на «Бескид».

На початку 50-х років за надвірнянський «Нафтовик» грав Роман Срібний, який згодом став гравцем івано-франківського «Спартака». Ще в 1935 році офіційно створили Всесоюзне добровільне фізкультурне товариство «Спартак», як об’єднання спортсменів-виробників. Тому «спартаківські» команди називали «народними» на противагу відомчим: армійському ЦСКА і міліційному «Динамо». Роман Срібний у 1953-1956 роках працював в облтоваристві «Спартак» тренером, завідувачем лижної бази і, зрештою, футболістом. У 1949 році тренером станіславського «Спартака» став О. Щанов. У 1955 році на першості республіки серед колективів фізкультури виграли матч, а потім і перехідні матчі із севастопольцями за право виступати в класі «Б». Роман Срібний входив до складу футбольної команди майстрів класу «Б» (першість СРСР 1956 р.). Тоді «Спартак» переміг у зональному турнірі класу «Б» і здобув право боротися за перепустку до вищої ліги.

Наталія ЗВАРЧУК,

             науковий працівник музею історії Надвірнянщини


Переглядів: 1165 | Додав: nrff | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
10.08.2012
Наталя продовжуйте знайомити з історією.Ви молодець........

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

інші мови

Форма входу

sport.if.ua

Пошук

Календар

Цікаве

1

партнери

Друзі сайту

Футбол Івано-Франківщини border= Ураган Ів-Фр border= Городенківська РФФ Галицький футбол Нафтохімік-ДЮСШ №3 border= ЖФК Британський Футбол українською Офіційний сайт футбольного клубу ФК -->

футбол юа

Архів записів