Футбол Надвірнянщини

Міні-чат

НЕЗАБАРОМ

Чемпіонату Надвірнянського району з міні – футболу

Афіша

<

ТРК"Надвірна"

Хмарка тегів

дзюдо самбо шахи Чемпіонат області плавання волейбол бокс 2 ліга 1 ліга легка атлетика баскетбол 2008 Роман Гонтюк Руслан Струк ШШК Інтелект Делятин зелена Ланчин Струк Романенко Луців Зінчук Дутка Тимків Гаврилюк Галушка Михайлюк Харебава Попович Сандир Клюфінський Максимюк Вінтоняк Боднарук Сайко Семенюк Микитин Яковенко Говерла Цуцилів Пнів Середній Майдан Козловський Гонтюк Ільків пожар Остапюк Кретова Куницька Токарчук Першість області Кубок області Надвірна Паньків Ілитчук Губян Пилипяк Гуш чемпіонат України Радошинська Максимович Бойчук Надвірнянський коледж НТУ Поварчук БК НАДВІРНА Онуфрак Голоднюк Льовін Курчук Наливайко шашки район футбол Область Міні-футбол чемпіонат району історія футболу Надвірнянщини дівчата Сокіл Фитьків Прут Делятин Бескид Надвірна Битків кубок чемпіонів міст та районів обл ФК Зелена ФК Ланчин Завадський ФК Перерісль Білі Ослави Надвірняночка Мельничук ФК Битків фото Відео ФКБитків кубок району Пасічна Арсенал Тисменичани ФК Красна Нептун Заболотів ФК Обертин

Статистика

Онлайн всього: 7
Guests: 7
Користувачів: 0


на сайт заходили

На стадіо району

Головна » 2018 » Травень » 9 » Присвячується 90-річчя ФК з смт. Делятин. Частина 2
13:17
Присвячується 90-річчя ФК з смт. Делятин. Частина 2

Про довоєнний футбол в Делятині вдалося відшукати деяку інформацію по виданням та матеріалах з інтернету, але її є більше, на це треба досить часу, хто хоче може продовжити). Знайомимо Вас, з тим, що є на даний момент.

 

 

Копаний м’яч здавна став звичним явищем для жителів Делятина. До початку другої світової війни в цьому гірському селищі діяли два стадіони та існували чотири футбольних дружини, сформованих за національними ознаками – польська, жидівська і дві українські. Український «Прут», який виступав  в турнірах під егідою Української спортової спілки (УСС), веде свій відлік з 1928 року.

 

Ігор Дейчаківський "Копаний м'яч у Станиславові", серія "Моє місто",видавництво "Лілея-НВ" 2010 рік

...

5.Ямницький "Вихор":сільський футбол у Станиславові

...

На початку 30-х років майже всі українські команди Станиславівщини Український спортовий союз об'єднав в окружну футбольну українську лігу. Тут виступали "Прут" з Делятина, "Сокіл" із станиславівського Бельведеру, УСК із Станиславова, команди з Богородчан, Отинії, Товмача, Калуша, Коломиї.

...

Якщо їхати доводилося кудись далеко (наприклад, до Делятина), то треба було на підводах їхати цілу ніч, а ранком поснідавши, виходити на гру. Футбольні змагання в ті роки починалися ранком, об 11-й годині. Після матчу зразу їхали додому, куди добиралися аж уночі. А зранку - на роботу.

...

В 1933 році УСС  не зумів організувати гру "Вихора"( стали переможцями першості, і могли в разі перемоги в перехідному турнірі захищати честь своєї округи в краєвих змаганнях, що проходили у Львові)  в перехідних матчах з делятинським "Прутом" і коломийським "Соколом".

 

За 1934 рік Львіський обласний державний архів в 2016 році назагал виставив декілька номерів тодішнього часопису Українського спортового союзу "ГОТОВІ".

В травневих випусках є і про делятинський футбол. Подаємо мовою оригіналу, досить цікаво написано:

"ГОТОВІ" №2 від 14 травня 1934 року

В розділі "ДОПИСИ" автор Я.Колянковський:

"В Делятині існує У.С.Т."Прут", яке проявляє велику рухливість завдяки успішним старанням голови товариства п.Степана Гарасимовича. За його старанням основано в товаристві секцію копаного мяча (дві дружини), відбиванки, лещетарську а тепер ідуть старання зорганізувати ще секцію легко-атлетичну. Крім того, існують ще у нас:драматичний гурток і мандолінна орхестра. Завдяки їхнім виступам вдалося нам придбати новий спортовий виряд, книжки, уладження до домівки і т.д. На жаль, старше громадянство проявляє мало зацікавлення для спортового життя в Делятині. Під цю пору всі зусилля "Пруту" йдуть в напрямі придбання власної площі, бо давне грище забрала в минулому році повінь Пруту."

 

"ГОТОВІ" №4 від 29 травня 1934 року 

 

"День українського спортовця у Делятині"

В дні 20 травня ц.р. відбувся в Делятині "День Українського спортовця". Програму виповнили змагання "Прут" Делятин й "Сокіл" Коломия в копанім мячі й відбиванці. Треба замітити, що околиця не взяла участи, бо нема спортових секцій, а друге, що не було легкоатлетичних змагань та й взагалі легкоатлетики в Делятині не вправляється. Воно не повинно так бути, бо руханка й легкоатлетика цеж підстава. Без легкоатлетики копаний мяч приносить мало користи а то й шкоду.

Хай цьогорічний День Українського спортовця в Делятині буде почином до умасовлення спорту, який виховує здорових тілом і духом одиниць. На наступний рік сподіваємся, що зрозуміння спортової ідеї засвідчить і найближча околиця своєю масовою участю. Клич "спорт в маси" не сміє бути лише пустою фразою.

Прут (Делятин) 2 : 4 ( 1 : 2 ) Сокіл (Коломия)

Змагання в копаному мячі принесли заслужену побіду Соколові, який був куди кращий й його гра була більш вирівнана. Напад Сокола грав дуже спокійно й доцільно, ту Защук, показав що він як хоче, вміє не лише грати сам, але вміє й провадити напад. На помочі незвичайно працьовитий Майдан.Оборона слабша. Воротар не мав щастя.

Прут грав дуже інтелігентно й амбітно. Визначилися Климюк і  воротар Голіней, який грав дуже жертвенно. Ворота стрілили до Сокола: Гірський 2; Микуляк ІІ 1 (карний) і Завицький псевдо (Микуляк І.). Для Пруту: Обрубанський 2. Суддя п.мр. Лепкий Б.. Видців около 200.

Склад Сокола: Ліськевич, Андрієвич, Іваницький, Березовський, Майдан, Урльопник, Грохольський, Микуляк (псевдо Завицький), Защук, Микуляк ІІ, Гірський.

Склад Пруту: Голіней, Шевчук, Абрамюк, Климюк, Брайляк, Гродзіцький, Обрубанський, Стефурак, Капчук, Пліщук, Петюк.

Відбиванка. Прут (Делятин) - Сокіл (Коломия) - 0 : 2 (4 : 15, 4 : 15).

   

  

Львівський дослідник Андрій Сова розмістив у №64 (вересень 2014 року) "ЗНАК" (вісник українського геральдичного товариства) матеріал про печатку і штамп УСТ "Прут" в Делятині.

Підготував Олександр Тищенко

 

ДАЛІ БУДЕ...

Присвячується 90-річчя ФК з смт. Делятин

Частина 1

Переглядів: 884 | Додав: nrff | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

інші мови

Форма входу

sport.if.ua

Пошук

Календар

Цікаве

1

партнери

Друзі сайту

Футбол Івано-Франківщини border= Ураган Ів-Фр border= Городенківська РФФ Галицький футбол Нафтохімік-ДЮСШ №3 border= ЖФК Британський Футбол українською Офіційний сайт футбольного клубу ФК -->

футбол юа

Архів записів