Футбол Надвірнянщини

Міні-чат

НЕЗАБАРОМ

Чемпіонату Надвірнянського району з міні – футболу

Афіша

<

ТРК"Надвірна"

Хмарка тегів

дзюдо самбо шахи Чемпіонат області плавання волейбол бокс 2 ліга 1 ліга легка атлетика баскетбол 2008 Роман Гонтюк Руслан Струк ШШК Інтелект Делятин зелена Ланчин Струк Романенко Луців Зінчук Дутка Тимків Гаврилюк Галушка Михайлюк Харебава Попович Сандир Клюфінський Максимюк Вінтоняк Боднарук Сайко Семенюк Микитин Яковенко Говерла Цуцилів Пнів Середній Майдан Козловський Гонтюк Ільків пожар Остапюк Кретова Куницька Токарчук Першість області Кубок області Надвірна Паньків Ілитчук Губян Пилипяк Гуш чемпіонат України Радошинська Максимович Бойчук Надвірнянський коледж НТУ Поварчук БК НАДВІРНА Онуфрак Голоднюк Льовін Курчук Наливайко шашки район футбол Область Міні-футбол чемпіонат району історія футболу Надвірнянщини дівчата Сокіл Фитьків Прут Делятин Бескид Надвірна Битків кубок чемпіонів міст та районів обл ФК Зелена ФК Ланчин Завадський ФК Перерісль Білі Ослави Надвірняночка Мельничук ФК Битків фото Відео ФКБитків кубок району Пасічна Арсенал Тисменичани ФК Красна Нептун Заболотів ФК Обертин

Статистика

Онлайн всього: 1
Guests: 1
Користувачів: 0


на сайт заходили

На стадіо району

Головна » 2017 » Червень » 30 » Поле наших спільних надій
18:32
Поле наших спільних надій

Футбол – унікальний вид спорту. Він може тримати у напрузі мільйони жителів нашої планети, приносити шалену радість одним і глибоке розчарування іншим. Він може босоногого хлопчака з Африки чи бразильських трущобів зробити мільйонером. Президенти багатьох країн завжди мріяли потиснути руку Пеле, Марадоні, Мессі, Кріштіану Роналдо. А ще футбол об`єднує мільйони.

молодьфутбол

Чотири червневих дні футбольне свято тривало у Надвірній та Богородчанах. Прикарпаття приймало учасників VI Чемпіонату світу з футболу серед команд української діаспори.

Діаспора (з грецької «розсіяння») – це етнічна група людей, яка проживає за межами своєї Батьківщини, є повноправними громадянами країни поселення, але підтримує свої національно-культурні традиції. Українська діаспора є однією з найчисельніших національних діаспор у багатьох країнах Європи й Америки, у загальному складає понад одинадцять мільйонів осіб. А це більше, ніж усі жителі Португалії чи Австрії.

Але українці не повинні загубитись у світах. Тому низький поклін і щира подяка таким людям, як житель м. Торонто Ігор Бокій – активіст заснованої 6 лютого 2004 р. у Канаді Міжнародної Організації Українських громад «Четверта хвиля». Її мета – допомагати українцям у світі, підтримувати єдність, розвивати та популяризувати українську культуру, мову та спорт. Ідейні принципи цієї організації «свій – до свого – по своє» та «добробут усіх – через участь кожного». Бо, коли неспокійно на рідній землі, зближення українців з усього світу через спорт, радість святкування, через спілкування надзвичайно важливе.

На футбольному VI Чемпіонаті світу у Надвірній та Богородчанах  зустрілись «брати по крові», тому боротьба за лаври – не основне у таких турнірах. Довкола панувала аура приязні, доброзичливості. Уболівальники аплодували забитим голам, вітали переможців, із тривогою підтримували травмованих і десь у глибині серця хотілось потішити та підтримати тих, котрі програвали.

Але король спорту – футбол – не був би футболом, якщо на полі не панували б спортивна боротьба і спортивні емоції.

Вісімку команд-учасниць розділили на дві групи по чотири колективи. У групах усі команди зустрічались між собою. Але, навіть, у разі невдалого виступу у груповому турнірі всі учасники виходили у чвертьфінал, де мали шанс підтвердити свої претензії на перемогу.

У групі «А», яка проводила матчі на стадіоні «Нафтовик» у Надвірній, виступали українці з Іспанії, Румунії, Білорусі та об`єднана команда «Українська Європа» (Австрія і Німеччина) з Відня та Лейпціга.

У Богородчанах змагались українці Ізраїля, Молдови, Польщі та об`єднана команда прибалтійських республік.

У Надвірній уже після перших матчів, виграних із рахунком 3:0 у футболістів з Румунії та Іспанії, гравці «Української Європи» завоювали симпатії уболівальників. Надійно стояв на воротах голкіпер Сергій Кіт, а в групі атаки виділялись Юрій Мартинюк та кращий бомбардир чемпіонату Назар Процик (№11), гравець любительської команди з-під Відня. Вони прекрасно взаємодіяли між собою, сплітаючи мереживо комбінацій у позиційній грі та стрімко діяли у контратаках. Гравці об`єднаної команди стали переможцями надвірнянської групи, а після розгромної перемоги 6:1 над командою з Ізраїля вважали їх фаворитами чемпіонату.

Та чарівність такої гри, як футбол, у непередбачуваності результату. У півфіналі у Богородчанах австрійсько-німецькі українці неочікувано зазнали поразки від Румунії, яку перемогли у груповому турнірі з рахунком 3:0. Цього разу у півфіналі після нічиї 1:1 в основний та додатковий час усе вирішилось у серії одинадцятиметрових, яку виграли українці Румунії. Це був той випадок, коли все залежало від лідера команди. Назар Процик зазнав травми у півфіналі, а без нього у матчі за третє місце проти Білорусі його команду було не впізнати. Вона виглядала втомленою, повільною у своїх атаках. У результаті – поразка 2:3. Назар Процик, однак, став кращим бомбардиром чемпіонату, забивши 6 голів.

Якщо відверто, то надвірнянська група виявилася дещо сильнішою від богородчанської. Тому у фіналі зустрілись дві команди з надвірнянської четвірки Іспанія та Румунія. Для обох команд – це вже п`ятий Чемпіонат світу серед діаспори, в якому вони брали участь. Але, якщо румунська команда перемагала у чемпіонаті 2014 року та стала другою у 2015-му, то досягнення іспанських українців дещо скромніші.

Однак попередні виступи – це вже історія, у т. ч. й зустріч одних команд на цьому чемпіонаті у групі, де перемогу з рахунком 3:1 здобула команда із Румунії.

Та фінал VI Чемпіонату світу з футболу у Надвірній – матч особливий. Для фіналістів турніру за чотири дні – це вже став шостий матч. Важливо було хто зберіг більше сил для вирішального поєдинку. Провівши неважно перших три матчі, хлопці з Іспанії посилили свою гру у вирішальних матчах, і у фіналі розгромили команду з Румунії з рахунком 3:0.

Іспанські українці, яких очолював наш земляк із Добротова Михайло Петруняк (у складі команди грав також і був капітаном його син Олександр), показали  у фіналі надійну, комбінаційну гру, додавши до міжнародних успіхів іспанського футболу українську перемогу. І це – заслужена перемога іспанців з українськими генами. Це перемога всіх присутніх на стадіоні і тих, зокрема, владних людей, у котрих любов до футболу глибоко у серці, і тих, котрі у далеких краях відчувають себе українцями, тих, котрі вимушено покинули рідну землю з економічних чи політичних мотивів. «Чотирма хвилями» виїздили вони на чужину у скрутний час. Просто так Батьківщину не покидають. Згадуються слова І. Франка: «Дома покинувши, землю родинну,// Гнав, щоб мрію зловити дитинну,// Смілий у мріях, наче дитина, безрадний,// Гей розіллялось українськеє горе// Геть по Європі і геть поза море».

І нам потрібно запитати себе і керівництво країни: «А чи не вистачить нам уже тих «хвиль»?»

Краще нехай повертаються вони в Україну, хоча б у вигляді футбольних «хвиль».

І нехай поле надвірнянського стадіону, який має хороший шанс прийняти і наступний чемпіонат світу, перетвориться у поле наших надій на щасливе майбутнє.

Ярослав НЕСТОРАК.

 
Переглядів: 528 | Додав: nrff | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

інші мови

Форма входу

sport.if.ua

Пошук

Календар

Цікаве

1

партнери

Друзі сайту

Футбол Івано-Франківщини border= Ураган Ів-Фр border= Городенківська РФФ Галицький футбол Нафтохімік-ДЮСШ №3 border= ЖФК Британський Футбол українською Офіційний сайт футбольного клубу ФК -->

футбол юа

Архів записів