Футбол Надвірнянщини

Міні-чат

НЕЗАБАРОМ

Чемпіонату Надвірнянського району з міні – футболу

Афіша

<

ТРК"Надвірна"

Хмарка тегів

дзюдо самбо шахи Чемпіонат області плавання волейбол бокс 2 ліга 1 ліга легка атлетика баскетбол 2008 Роман Гонтюк Руслан Струк ШШК Інтелект Делятин зелена Ланчин Струк Романенко Луців Зінчук Дутка Тимків Гаврилюк Галушка Михайлюк Харебава Попович Сандир Клюфінський Максимюк Вінтоняк Боднарук Сайко Семенюк Микитин Яковенко Говерла Цуцилів Пнів Середній Майдан Козловський Гонтюк Ільків пожар Остапюк Кретова Куницька Токарчук Першість області Кубок області Надвірна Паньків Ілитчук Губян Пилипяк Гуш чемпіонат України Радошинська Максимович Бойчук Надвірнянський коледж НТУ Поварчук БК НАДВІРНА Онуфрак Голоднюк Льовін Курчук Наливайко шашки район футбол Область Міні-футбол чемпіонат району історія футболу Надвірнянщини дівчата Сокіл Фитьків Прут Делятин Бескид Надвірна Битків кубок чемпіонів міст та районів обл ФК Зелена ФК Ланчин Завадський ФК Перерісль Білі Ослави Надвірняночка Мельничук ФК Битків фото Відео ФКБитків кубок району Пасічна Арсенал Тисменичани ФК Красна Нептун Заболотів ФК Обертин

Статистика

Онлайн всього: 1
Guests: 1
Користувачів: 0


на сайт заходили

На стадіо району

Головна » 2008 » Вересень » 25 » Першою була «Бистриця» 20 років тому у Надвірній створили клуб на професійних засадах
13:40
Першою була «Бистриця» 20 років тому у Надвірній створили клуб на професійних засадах
Кінець 80-х років минулого століття у радянському футболі ознаменувався переходом на професійні рейки. Правда, слово «профі» відносно цього незворотнього процесу стали вживати не одразу. За комуністичними догмами воно ще вважалося лайливим. Мова йшла про перехід на госпрозрахунок. Першими на такий крок 1988 року відважилися в дніпропетровському «Дніпрі». За якийсь час футбольні клуби постали і в інших містах. На Прикарпатті перший госпрозрахунковий клуб було створено у Надвірній.

Двадцять років містечко нафтовиків переживало справжній футбольний бум. Глядацькій аудиторії, яку збирала місцева «Бистриця», нині позаздрили б у багатьох клубах навіть вищого дивізіону. Сплеску уваги до виступів надвірнянської команди передував доволі тривалий період занепаду. Впродовж 70-х – на початку 80-х років команда постійно балансувала між групами А та Б.
Тоді-то до Надвірної й запросили молодого та енергійного тренера Петра Кушлика. У 1985-му нарешті було покінчено з трирічним перебуванням «Бистриці» у групі Б. Повернувшись до обласної еліти, надвірнянці посіли четверту сходинку, через рік – третю. Медалі було покладено у кубок області, здобутий у суперництві з кривотульською "Іскрою” (1:0).
Та ще до того, як здобути перші після тривалої перерви призи обласного футболу, «Бистриця» прогриміла на всю Україну. У 1986 році надвірнянці стали переможцями розіграшу популярного серед робітничих колективів кубка «Робітничої газети».
Переможець турніру розігрував своєрідний суперкубок у протиборстві з володарем кубка болгарської газети «Работніческо дєло». Суперником надвірнянців став "Веслєц” з Враца. Перший матч на центральній арені Софії – стадіоні імені Васіла Левскі – приніс нічию – 1:1 (у надвірнянців відзначився Микола Пристай). Матч-відповідь у Надвірній завершився перемогою господарів – 2:1. Є суперкубок!
У 1988-му «Бистриця» після 23-річної перерви виборола звання чемпіона Івано-Франківщини, потіснивши на другу сходинку кращу команду двох попередніх сезонів – «Колос» з Голині та двічі другий долинський «Нафтовик». Долинці, щоправда, реваншувалися у фіналі кубка області (3:2).
Кольори "Бистриці” у ті часи захищали добре знані уболівальникам Чіх, Пристай, Крайник, Федорняк, Петрик, Ковальчук, Ступар, брати Тулайдани, Домщиков, Пштир, Половко, Блонський та ін.
Неординарною подією в житті міста став приїзд у вересні 1988-го на товариську гру з «Бистрицею» дніпропетровського «Дніпра». За даними місцевих видань з трибун «Нафтовика» за грою майбутнього чемпіона СРСР спостерігали 8 000 глядачів! Більше просто не вмістилося.
Дніпряни виступали без гравців олімпійської збірної, які в цей час на аренах Сеула виборювали «золото» Ігор. Але й без того "зірок” в їх складі не бракувало – Краковський, Кудрицький, Башкиров, Таран, Сон... Був серед них і наш земляк Валентин Москвін. Матч завершився перемогою гостей – 4:1. У господарів голом престижу відповів Сергій Турянський.
За надвірнянцями на госпрозрахунок стали переходити й інші обласні колективи. На жаль, затягнувся цей процес у «Прикарпатті». Тут нові форми господарювання почали освоювати лише в листопаді 1989 року.

Західний кур"єр
Переглядів: 1257 | Додав: nrff | Теги: БистрицяНадвірна, обласний футбол | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

інші мови

Форма входу

sport.if.ua

Пошук

Календар

«  Вересень 2008  »
НдMoTuWeThFrSa
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Цікаве

1

партнери

Друзі сайту

Футбол Івано-Франківщини border= Ураган Ів-Фр border= Городенківська РФФ Галицький футбол Нафтохімік-ДЮСШ №3 border= ЖФК Британський Футбол українською Офіційний сайт футбольного клубу ФК -->

футбол юа

Архів записів